Obavljena rasprava o presudi "Sejdić - Finci"

F
FENA
15.3.2012. u 19:18
0
1
Obavljena rasprava o presudi "Sejdić - Finci"
0
Obavljena rasprava o presudi "Sejdić - Finci"
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“.
Komisija do roka koji su joj odredili parlamentarni domovi (12. mart) nije uspjela postići saglasnost o implementaciji ove presude.

U izvještaju se navodi da Privremena komisija u dosadašnjem radu nije postigla takav stepen saglasnosti koji je potreban za predlaganje amandmana na Ustav BiH.

Privremena komisija smatra da treba nastaviti raditi na pronalaženju rješenja potrebnih za provođenje presude, u skladu sa sugestijama i odlukama domova PSBiH-a.

Predsjedavajući Privremene zajedničke komisije Šefik Džaferović je kazao da Komisija još uvijek nije okončala posao za koji je zadužena zaključcima o njenom formiranju. .

Poslanik Beriz Belkić je predložio da se komisija ne raspušta, ali da se drži u pričuvi.

"Predlažem da ovu komisiju ne raspuštamo, ali da je držimo u nekoj vrsti pričuve, u rezervi, da je u mirovanju dok ne bude 'bijeli dim' tamo gdje se budu 'ona šestorica sastali', a da se mi odmah sastanemo, uradimo amandmane tehnički i kao predlagači se potpišemo", rekao je Belkić.

Poslanica Milica Marković je informirala kolege da je u utorak bio sastanak Monitoring komiteta Vijeća Evrope u Parizu, kojem su prisustvovali ona i poslanik Saša Magazinović.

„Tom prilikom, što je nama bilo prijatno iznenađenje, predsjednik Komiteta i izvjestilac, pozitivno i pohvalno su se izrazili o onome što je urađeno u BiH od januara do marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: