Dom naroda PSBiH
0

Produžen rad Komisiji za provođenje presude "Sejdić i Finci"

FENA
Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je zaključeno da se produži rad Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine".

Delegati su usvojili zaključak da se rad Privremene zajedničke komisije završi najkasnije do 12. marta te da se o rezultatima rada obavijesti PSBiH.

Kada je formirana, zajedničkoj komisiji dat je zadatak da, u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", do kraja novembra pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH, a do kraja decembra prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Zajednička komisija, u čijem su sastavu predstavnici svih parlamentarnih stranaka, nije uspjela usaglasiti tekst amandmana na Ustav BiH koji bi značili implementaciju presude u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“.

U izvještaju koji je Privremena komisija dostavila parlamentarnim domovima navodi se da u dosadašnjem radu nije postigla takav stepen saglasnosti koji je potreban za predlaganje amandmana na Ustav BiH, te da smatra da treba nastaviti raditi na pronalaženju rješenja potrebnih za provođenje presude, u skladu sa sugestijama i odlukama domova Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom državnog parlamenta prošle je sedmice usvojio izvještaj o radu ove komisije, kao i zaključak da se produži njen rad najkasnije do 12. marta naredne godine.