BiH
0

O Zakonu o gradovima na sjednici NSRS 10. jula

FENA
Set prijedloga zakona kojima bi općine Bijeljina, Doboj, Trebinje i Prijedor trebalo da uskoro dobiju status grada, te zakona o prestanku važenja Zakona o popisu stanovništva u RS-u u 2011.godini, jer ga nije nije bilo, razmatrat će se na sjednici Narodne skupštine RS-a 10.jula, odlučeno je danas na Kolegiju entitetskog parlamenta.

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog zakona o organizaciji i provođenju Zakona o popisu stanovništva u RS-u u 2013.godini, koji je usaglašen s državnim zakonom o popisu, kao i novi zakon o zaduživanju, dugu i garancijama RS-a, čija je jedna od odredbi i da RS može davati garancije za zaduženje privatnih firmi koje bi radile poslove u FBiH ili inostranstvu.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić potvrdio je u izjavi novinarima, nakon sjednice Kolegija, da će poslanici na narednoj sjednici razmatrati i desetak nacrta zakona, među kojima, i Nacrt zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama.

Ovim zakonom propisuje se sistem zaštite i spašavanja u vanrednim situacijama, snage i subjekti zaštite i spašavanja, prava i obaveze republičkih organa uprave i drugih organa, jedinica lokalne samouprave, privrednih društava i drugih pravnih osoba.

Pred parlamentarce ide i Nacrt zakona o uslovima i postupku verifikacije općih obaveza RS-a.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je donošenje Zakona o unutrašnjem dugu RS-a, kojim je stavljen van snage Zakon o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga.

Tri nacrta zakona podnijeli su poslanici SDS-a i PDP-a, a tiču se izmjena i dopuna zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, te o pravima boraca, kao dopuna Zakona o sprječavanju sukoba intresa u organima vlasti RS-a.