{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četiri opštine u RS-u postaju gradovi

S
5.7.2012. u 12:58
0
9
Četiri opštine u RS-u postaju gradovi
0
Četiri opštine u RS-u postaju gradovi
Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Doboj trebalo bi da dobiju status grada nakon usvajanja prijedloga zakona o tim gradovima koji će biti razmatrani na narednoj sjednici parlamenta RS-a.
Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić istakla je da su ovo tehnički zakoni, koji predviđaju da je grad pravni nasljednik opštine, te da stoga neće biti dodatnih teritorijalnih izmjena.

"Gradovi Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje sastojaće se iz iste teritorijalne cjeline kao i do sada, kada su imali status opštine. Neće biti povećanja administracije", dodala je Rešićeva.

Ona je navela da će organi bivše opštine, do prvih narednih lokalnih izbora, obavljati funkciju organa grada.

Prema riječima Rešićeve, zakonskim rješenjima uređuju se područja, nadležnosti, organi i finansiranje gradova.

"Statutom gradova Doboj, Prijedor, Bijeljina i Trebinje, u skladu sa zakonom, uređuju se njihova nadležnost, organizacija i rad organa, njihova obilježja, oblici neposrednog odlučivanja građana i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava i dužnosti grada", rekla je Rešićeva.

Parlament RSA- razmatrat će i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a kojim se predviđa da osim gradova Banja Luka i Istočno Sarajevo status grada imaju i sadašnje opštine Bijeljina, Doboj, Prijedor i Trebinje.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 10. juli ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: