Po objavljivanju Zakona
0

Trebinje, Prijedor, Bijeljina i Doboj postaju gradovi

SRNA
Doboj
Doboj
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da se opštine Trebinje, Prijedor, Bijeljina i Doboj mogu smatrati gradovima kada u Službenom glasniku budu objavljeni zakoni o ovim gradovima, koji prethodno treba da prođu proceduru u Vijeću naroda RS.

Ona očekuje da će stav Vijeća naroda o zakonima o gradovima Trebinje, Prijedor, Bijeljina i Doboj biti poznat do kraja jula.

Rešićeva je dodala da lokalne zajednice koje su dobile status grada, po objavljivanju zakona u Službenom glasniku, imaju obavezu da usklade svoje statute i termin opština preformulišu u termin grad.

"Bitno je naglasiti da u smislu izbora neće biti problema. Lokalni izbori su raspisani za opštine Doboj, Trebinje, Prijedor i Bijeljina i tu neće biti problema jer u zakonima postoji član koji definiše da će izabrani u opštinama vršiti funkciju grada do prvih narednih izbora", rekla je Rešićeva Srni.

Kada je riječ o usklađivanju dokumentacije u opštinama, Rešićeva navodi da nema određenih rokova do kada opštine to moraju uraditi, te da su to tehničke stvari koje se rade bez većih problema.

"Opštine sada moraju promjeniti pečate, table, sva mjesta gdje u aktima piše da su opštine. To se ne mora uraditi za dan ili dva, oni imaju dovoljno vremena da to urade bez ikakvih zakonom obaveznih rokova ili nekih poteškoća", istakla je Rešićeva.

Ona je podsjetila da pri prelasku iz statusa opština u status grada za Prijedor, Trebinje, Doboj i Bijeljinu nema nikakvih izmjena u nadležnostima ovih lokalnih zajednica, nema povećanja administracije, promjene broja odbornika niti promjene teritorije, te da u činjeničnom stanju sve praktično ostaje isto.

"Sada smo korak bliže ostvarivanju naše strategije razvoja lokalnih zajednica koja je stupila na snagu 2010. godine i koja prepoznaje višetipske lokalne zajednice. Ovo jeste korak bliže ka ostvarivanju toga, ali je činjenica da će kroz neke druge zakonske akte gradovi dobiti i neku drugu dimenziju ne samo deklarativnu", istakla je Rešićeva.

Ona je naglasila da je konkretno građanima Trebinja, Doboja, Bijeljine i Prijedora najveća psihološka satisfakcija da sada žive u gradovima. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na sjednici 10. jula zakone o gradovima Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj. Prema prijedlozma ovih zakona, gradovi će biti pravni nasljednici opština.

Parlament RS-a, u objedinjenoj raspravi o zakonima o ovim gradovima razmatrao je prijedlog zakona o izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a, kojim se predviđa da osim gradova Banja Luka i Istočno Sarajevo status grada imaju i sadašnje opštine Bijeljina, Doboj, Prijedor i Trebinje.

Postupak prelaska ovih opština u gradove pokrenule su skupštine ovih opština kod Vlade Republike Srpske.