{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O smjeni ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH 22. oktobra

S
16.10.2012. u 19:11
0
11
O smjeni ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH 22. oktobra
0
O smjeni ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH 22. oktobra
Sadik Ahmetović
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo da se nađe i potvrda odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara i zamjenika ministra iz SDA, zakazana je za 22. oktobra, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.
Bevanda je na inicijativu SDP-a BiH 25. juna dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH Odluku o smjeni ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra odbrane BiH Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića.

Većina delegata u Klubu bošnjačkog naroda je na sjednici Doma naroda 19. jula dostavila izjavu da je postupak razrješenja ministara i zamjenika ministra SDA u Vijeću ministara BiH štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Nakon što Kolegijum Doma nije postigao saglasnost o tom pitanju, slučaj je završio pred Ustavnim sudom BiH.

Ustavni sud je 24. avgusta odlučio da odluka Bevande o smjeni Ahmetovića, Ibrahimovića i Kasumovića nije destruktivna po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u BiH.

Delegati bi na sjednici u drugom čitanju trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

U prvom čitanju će se pred delegatima naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH i Prijedlog zakona o finansiranju političkih stranaka.

Na dnevnom redu sjednice su i Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2011. i Izvještaj o radu Istražne komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provjeru zakonitosti procesa uništavanja municije, minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: