{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda danas glasa o smjeni ministara i zamjenika iz SDA

S
22.10.2012. u 07:15
6
22
Dom naroda danas glasa o smjeni ministara i zamjenika iz SDA
6
Dom naroda danas glasa o smjeni ministara i zamjenika iz SDA
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebali bi danas glasati o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara i zamjenika ministra iz SDA.
Lider SDA Sulejman Tihić, koji je i predsjedavajući Doma naroda, rekao je Srni da očekuje da će Bevandina odluka o smjeni biti odbijena, odnosno da neće dobiti potrebnu podršku.

"Odgovornost o tome je na predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda i oni trebaju odlučiti koga će podržati – SDP BiH ili SDA", rekao je Tihić.

Bevanda je na inicijativu SDP-a BiH 25. juna dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH odluku o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra odbrane BiH Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića.

Većina delegata u Klubu bošnjačkog naroda je na sjednici Doma naroda 19. jula dostavila izjavu da je postupak razrješenja ministara i zamjenika ministra SDA štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, a nakon što Kolegij Doma nije postigao saglasnost o tom pitanju, slučaj je završio pred Ustavnim sudom BiH.

Ustavni sud BiH odlučio je 24. augusta da Bevandina odluka o smjeni Ahmetovića, Ibrahimovića i Kasumovića nije destruktivna po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u BiH.

Delegati bi na sjednici u dugom čitanju trebali razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

U prvom čitanju pred delegatima će se naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, i Prijedlog zakona o finansiranju političkih stranaka.

Na dnevnom redu sjednice, čiji je početak zakazan za 11 sati, su i informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2011. godine i izvještaj o radu Istražne komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provjeru zakonitosti procesa uništavanja municije, minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: