BiH
0

Vanredna sjednica Ustavnog suda BiH 24. augusta

SRNA
Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH 24. augusta održaće vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj će biti razmatrano da li je odluka o smjeni dvojice ministara i jednog zamjenika ministra iz SDA štetna po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

U saopštenju iz Ustavnog suda BiH navodi se da će na vanrednoj sjednici biti razmatran zahtjev za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanja postojanja ili nepostojanja ustavnog osnova proglašenja štetnom po vitalni interes bošnjačkog naroda potvrde Odluke predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara bezbjednosti i odbrane i zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

U Ustavnom sudu BiH Srni je rečeno da je zahtjev, u ime Doma naroda, zvanično podnio predsjedavajući ovog doma Dragan Čović. Početak sjednice zakazan je za 9.30 sati.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 19. jula nije glasao o odluci Bevande o smjeni ministara bezbjednosti i odbrane Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića.

Nakon što je ova odluka uvrštena kao druga tačka dnevnog reda, šef Kluba Bošnjaka Halid Genjac je u ime tri delegata SDA proglasio ovu odluku štetnom po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, te zatražio da se o tome glasa u skladu sa članom 161, stav dva, poslovnika Doma naroda prema kojem je za glasanje potrebna većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata.

Pošto nije postignuta saglasnost da je riječ o povredi vitalnog nacionalnog interesa, formirana je komisija od tri predstavnika, po jedan iz sva tri naroda - iz reda Bošnjaka Halid Genjac, Hrvata predsjednik Kluba Hrvata Borjana Krišto i iz reda Srba predsjedavajući Kluba Staša Košarac.

S obzirom da komisija nije riješila ovo pitanje, ono se po automatizmu šalje Ustavnom sudu BiH, koji treba da donese konačnu odluku.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je ranije da je odluka o smjeni ministara iz SDA rezultat političkog razmimoilaženja i da politika koju zastupaju smijenjeni ministri nema podršku većine u parlamentu.