BiH
1

Mehmedović: Odluka suda očekivana, ministri SDA ostaju

FENA
Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
Za Stranku demokratske akcije (SDA), prema riječima njenog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudina Mehmedovića, današnja odluka Ustavnog suda BiH je očekivana, ali SDA očekuje da će njeni ministri, povodom kojih je traženo sudsko mišljenje, ostati na sadašnjim pozicijama.

Mehmedović je u izjavi agenciji Fena napomenuo da nakon sudske odluke slijedi procedura u Domu naroda i on smatra da dio "nove parlamentarne većine" neće glasati za smjenu ministara SDA zbog "narušenih unutrašnjih odnosa u međuvremenu u toj većini".

Druga varijanta, koja se po Mehmedovićevom mišljenju eventualno može desiti, a također bi značila ostanak ministara na sadašnjim dužnostima, jeste da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda povuče odluku o smjeni.

"Očigledno je to bio politički egzibicionizam", zaključuje Mehmedović o namjeri smjenjivanja ministara iz njegove stranke.

Što se tiče stava SDA u vezi sa zahtjevom iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, lidera Milorada Dodika, aktulenog predsjednika Republike Srpske, za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, Šemsudin Mehmedović je izjavio: "SDA će, kad to bude ne dnevnom redu, dan prije donijeti odluku kako će se o tome izjašnjavati njeni poslanici".

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj plenarnoj sjednici u Sarajevu donio odluku prema kojoj po vitalni interes Bošnjaka u BiH nije destruktivna predložena odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande o smjeni SDA-ovih državnih ministara - Sadika Ahmetovića, u resoru sigurnosti, Muhameda Ibrahimovića, ministra odbrane, kao i Fuada Kasumovića, zamjenika državnog ministra finansija i trezora.

Da bi Bevandin prijedlog stupio na snagu, treba da ga potvrdi Parlament, a kad je nedavno došao na dnevni red Doma naroda, trojica bošnjačkih delegata, inače članova SDA, pokrenuli su pitanje vitalnog nacionalnog interesa, zbog čega je i došlo do izjašnjavanja Ustavnog suda.

Registrar tog suda Zvonko Mijan novinarima je nakon današnje sudske odluke pojasnio da je za Bevandin prijedlog potrebno da glasa većina delegata Doma naroda koji su prisutni i koji glasaju.

To bi trebalo da uključuje i najmanje jednu trećinu glasova članova Doma iz svakog entiteta, odnosno da protiv ne glasa više od dvije trećine članova Doma iz svakog entiteta, precizirao je Mujan, objašnjavajući novinarima proceduru u ovakvim slučajevima.