Vitalni nacionalni interes Bošnjaka
48

Tihić: Tražimo ostavku Bevande; Bradarić: SDA je firma u stečaju

Piše: J. Hadžiahmetović
Sulejman Tihić i Muhamed Bradarić
Sulejman Tihić i Muhamed Bradarić
Nakon što su jučer članovi Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac, Sulejman Tihić i Nermina Kapetanović proglasili prijedlog o potvrđivanju odluke o smjeni ministara u Vijeću ministara "vitalnim nacionalnim interesom Bošnjaka", zatražili smo mišljenje predsjednika SDA, ali i još jednog člana Kluba Bošnjaka, Mehmeda Bradarića iz SDP-a.

Tihić smatra kako bi smjenom članova SDA u Vijeću ministara Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića, bio povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer bi, kako kaže naš sagovornik, jedan duži period Vijeće ministara BiH radilo samo sa jednim ministrom Bošnjakom, umjesto tri koliko je Zakonom o VM previđeno.

"Mislim da predsjedavajući Vjekoslav Bevanda treba podnijeti ostavku i ponovo sastaviti parlamentarnu većinu, napraviti pismeni politički dogovor, zatražiti mandat od Predsjedništva BiH i dobiti podršku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, jer svoj sadašnji mandat zasniva na glasovima SDA i glasu člana Predsjedništva iz SDA", kaže Tihić za portal Klix.ba.

SNSD i SDS su najavili kako neće glasati za imenovanje novih ministara iz reda bošnjačkog naroda, ukoliko do toga dođe, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi za imenovanje direktora Regulatorne agencije za komunikacije iz reda SDS-a i popunjavanje određenih pozicija u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

"Da bismo imenovali direkotra RAK-a, prvo treba promijeniti zakon, što traži nekoliko mjeseci vremena", pojašnjava lider SDA.

Nakon pokretanja pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, formirana je tročlana komisija, koja bi u narednim danima trebala donijeti odluku o ovom pitanju. Međutim, najvjerovatnije će inicijativa SDA ipak završiti na Ustavnom sudu BiH. Tihić nije htio komentarisati šta će poduzeti stranka, na čijem se čelu nalazi, ukoliko se navedeni sud o ovom pitanju negativno izjasni.

"Učinit ćemo sve u skladu sa Ustavom i zakonima da onemogućimo razrješenje ministara iz reda SDA, jer smatramo da će, što kasnije stupi na vlast tzv. nova parlamentarna većina, biti manje štete po BiH", kaže Tihić pozivajući se na probleme u vezi sa fiskalnim okvirom, pokušajem smjene Nezavisnog odbora MUP-a TK, načinom izbora Upravnog odbora FTV i nepoštivanjem odluka predsjednika Fedracije BiH.

S druge strane, u Klubu Bošnjaka Doma naroda BiH nalazi se Muhamed Bradarić iz SDP-a, koji smatra kako nije bilo potrebe za pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

"Ne vidim u čemu je problem ako umjesto jedne grupe Bošnjaka dolazi druga, to je legalan demokratski čin. U ovom slučaju, veliki broj SDA članova gubi posao i to vam je firma u stečaju. To je taj problem", kaže Bradarić za portal Klix.ba te dodaje kako će sve biti završeno do oktobra, kada se održavaju lokalni izbori.

"Osim toga, SDA ima unutarstranačkih problema, tu su se mnogi 'začešljali'. Ovakvim potezima su pokazali da su monarhisti, da jednostavno misle kako sve vrijeme trebaju nasljeđivati vlast, bez obzira na imena", smatra Bradarić.