{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NVO "Svjetlo", svijetla tačka građanskog aktivizma

S
5.12.2010. u 23:59
0
10
NVO "Svjetlo", svijetla tačka građanskog aktivizma
0
NVO "Svjetlo", svijetla tačka građanskog aktivizma
Mnogo je nevladinih aktivista u Bosni i Hercegovini. Mnogo, i previše, jer dobar dio njih nemaju nikakvu misiju u društvu, nikakav pomak osim vlastitog probitka. Tako da nam izuzetno visok procenat nevladinog sektora zapravo kopira vladin sektor u smislu iznalaženja načina kako da se nakače na neku budžetsku sisu i polako je doje.
Nevladina organizacija "Svjetlo" je primjer suprotan definiciji lažnog NVO-a iz prethodnih rečenica. Oni nisu okrenuti velikim projektima bez svrsishodnog cilja. Naprotiv, oni su već u Bosni i Hercegovini postali priznati i poznati kao ljudi koji misle globalno, a djeluju lokalno, na konkretne načine pomažući i nudeći pomoć onima kojima je istinski potrebna. Jedna od takvih akcija bila je i ona jučerašnja, kada su aktivisti-altruisti pomogli žiteljima Velešića da očiste mjesto na kome će uskoro niknuti dječije igralište.

Ne želimo umanjiti značaj i misiju koju imaju nevladine organizacije koje se konkretno bave ustavnim reformama, borbom protiv korupcije, koje nude okvirna i sistemska rješenja, naprotiv. Ali, ne treba zbog šire slike i velikih ideja zanemariti i one koje niču iz lokalne sredine. To što su federalni premijeri dosad bili zaslužena meta kritika, ne znači da ne treba prisisnuti i njihove kolege iz lokalnih izvršnih vlasti, kao i menadžere javnih preduzeća koji iznalaze sijaset pravnih načina kako bi zaobišli da rade svoj posao.

Zbog svega toga "Svjetlo" je svijetla tačka građanskog aktivizma.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: