|

NVO "Svjetlo", svijetla tačka građanskog aktivizma

NVO "Svjetlo", svijetla tačka građanskog aktivizma
0
S
Sarajevo-x.com
5.12.2010. u 23:59
10
komentara
0

dijeljenja
NVO "Svjetlo", svijetla tačka građanskog aktivizma
Mnogo je nevladinih aktivista u Bosni i Hercegovini. Mnogo, i previše, jer dobar dio njih nemaju nikakvu misiju u društvu, nikakav pomak osim vlastitog probitka. Tako da nam izuzetno visok procenat nevladinog sektora zapravo kopira vladin sektor u smislu iznalaženja načina kako da se nakače na neku budžetsku sisu i polako je doje.
Nevladina organizacija "Svjetlo" je primjer suprotan definiciji lažnog NVO-a iz prethodnih rečenica. Oni nisu okrenuti velikim projektima bez svrsishodnog cilja. Naprotiv, oni su već u Bosni i Hercegovini postali priznati i poznati kao ljudi koji misle globalno, a djeluju lokalno, na konkretne načine pomažući i nudeći pomoć onima kojima je istinski potrebna. Jedna od takvih akcija bila je i ona jučerašnja, kada su aktivisti-altruisti pomogli žiteljima Velešića da očiste mjesto na kome će uskoro niknuti dječije igralište.

Ne želimo umanjiti značaj i misiju koju imaju nevladine organizacije koje se konkretno bave ustavnim reformama, borbom protiv korupcije, koje nude okvirna i sistemska rješenja, naprotiv. Ali, ne treba zbog šire slike i velikih ideja zanemariti i one koje niču iz lokalne sredine. To što su federalni premijeri dosad bili zaslužena meta kritika, ne znači da ne treba prisisnuti i njihove kolege iz lokalnih izvršnih vlasti, kao i menadžere javnih preduzeća koji iznalaze sijaset pravnih načina kako bi zaobišli da rade svoj posao.

Zbog svega toga "Svjetlo" je svijetla tačka građanskog aktivizma.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...