BiH
14

NSRS usvojila Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa u tom entitetu

FENA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u tom entitetu.

Prijedlog zakona je jednoglasno usvojilo 66 prisutnih poslanika, a prethodno su poslanici koalicije “Domovina” napustili skupštinsko zasjedanje.

Poslanik Koalicije "Domovina" Nedim Čivić rekao je da nijedan drugi organ osim Agencije za statistiku BiH ne može razmatrati metodologiju objave podataka popisa stanovništva.

"Narodna skupština RS-a se ne može i neće miješati u rad Agencije za statistiku BiH. Zakonska regulativa je jasna i očigledno je da se na ovaj način Agenciji za statistiku BiH pokušava oduzeti nadležnosti. Da li je ovako predloženi zakon civilizacijski čin ili civilizacijska sramota", kazao je Čivić.

Prijedlog zakona je uputila Vlada RS-a u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Zakon ima sedam članova i njime se uređuje način obrade i objavljivanja rezultata popisa za teritoriju RS-a.

Predviđeno je da rezultate popisa objavi Republički zavod za statistiku RS-a u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu zakona, a da u roku od 30 dana od usvajanja zakona donese program obrade podataka.

Prema predloženom zakonu, Ministarstvo finansija RS-a će nadzirati provođenje zakona, a Republički zavod za statistiku RS-a će o svojim aktivnostima izvještavati Narodnu skupštinu RS-a.