BiH
0

NSRS: Poslanici odlučuju o aranžmanu sa MMF-om

SRNA
Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je danas po hitnom postupku Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema MMF-u po četvrtom stand by aranžmanu za BiH u ukupnom iznosu od 410 miliona eura, od čega RS-u treba da pripadne jedna trećina ukupno odobrenog iznosa sredstava ili 136,6 miliona eura.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su ova sredstva namijenjena za podršku budžetima u RS-u i BiH, sa ciljem ublažavanja efekata svjetske ekonomske krize, očuvanja kontinuiteta aranžmana valutnog odbora, održavanja fiskalne discipline i unapređenja reforme javnog sektora, očuvanja stabilnosti finansijskog sektora i poboljšanja poslovnog okruženja.

On je napomenuo da MMF odobrava kredit BiH na period od pet godina, od čega je grejs period tri godine, koji je uračunat u period otplate, te dodao da je kamatna stopa koju određuje MMF promjenjiva i trenutno iznosi 1,08 odsto, dok će se isplata vršiti u osam jednakih kvartalnih rata.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je odluka o zaduženju na "brzinu spakovana" i uvrštena u dnevni red skupštinskog zasjedanja. Šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić naveo je da ovo nije posljednje zaduženje RS-a, dodavši da se plaši da RS može doći u sličnu ekonomsku situaciju u kakvoj se trenutno nalaze Slovenija i Hrvatska.

Đerić je u ime kluba PDP-a predložio zaključak kojim Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade da u roku od dva mjeseca dostavi informaciju o efektima mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS. Poslanik DP-a Dragan Čavić smatra da ne postoji osnova za predloženo zaduženje, jer je ova odluka u suprotnosti sa članom 16. Zakona o zaduženju, dugu i garancijama Republike Srpske.

U toku je polučasovna skupštinska pauza, nakon koje se ulazi u dan za glasanje.