{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS saglasna za zaduženje BiH kod MMF-a

F
30.8.2012. u 15:13
2
4
RS saglasna za zaduženje BiH kod MMF-a
2
RS saglasna za zaduženje BiH kod MMF-a
Vlada Republike Srpske dala je dana saglasnost da se prihvata zaduženje Bosne i Hercegovine kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po četvrtom stand-by aranžmanu u ukupnom iznosu od 410 miliona eura, od čega RS-u ide jedna trećina sredstava, odnosno 136.600.000 eura.
Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija potvrdio je da su ta kreditna sredstva namijenjena za podršku budžetima i ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize.

Kredit se BiH odobrava na period od pet godina, od čega je grace perioda tri godine i uračunat je u period otplate, a isplata bi se vršila u osam jednakih kvartalnih rata.

Tegeltija je na pres-konferenciji nakon sjednice entitetske vlade, kazao da bi, ukoliko se ispune svi planirani uvjeti, krajem septembra trebalo da bude uplaćena prva tranša, u decembru druga, dok bi treću BiH mogla da povuče u martu 2013.

- BiH možda neće povući ukupno odobrena sredstva, jer je od trećeg aranžmana uspjela da povuče tek jednu trećinu sredstava, kazao je entitetski ministar.

Na današnjojn sjednici Vlada RS-a utvrdila je i novu uredbu o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem, a usaglašeno je i pismo namjera Vlade RS-a, Općine Mrkonjić Grad i preduzeća "Metal" iz Italije, koje će graditi postrojenje za preradu silicijuma na teritoriji te lokalne zajednice.

Tegeltija kaže da je riječ o investiciji od 30 miliona eura, što će biti najveća greenfield investicija u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: