|

NSRS izglasao: Ako BiH tuži Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, to je šteta po vitalni interes RS-a

NSRS izglasao: Ako BiH tuži Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, to je šteta po vitalni interes RS-a
49
S. H.
18.7.2019. u 22:31
341
komentara
49

dijeljenja
NSRS izglasao: Ako BiH tuži Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, to je šteta po vitalni interes RS-a
Predsjedništvo BiH za sada neće uputiti Zaključak Hrvatskoj u vezi izgradnje Pelješkog mosta, kojim se ta zemlja poziva na privremenu obustavu gradnje spomenutog mosta do razgraničenja na moru, uz opciju i sudskog spora. To je potvrđeno nakon što je danas NSRS dvotrećinski potvrdila izjavu Milorada Dodika da je time ugrožen vitalni interes RS-a.
Cjelodnevna rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske okončana je izglasavanjem potrebne 2/3 podrške izjavi Milorada Dodika na Zaključak druge dvojice članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o tome da je ulaženje u spor s Hrvatskom u vezi Pelješkog mosta vitalni interes Republike Srpske.Uprkos burnoj raspravi, koja je često izlazila iz okvira teme i doticala se dnevnopolitičkih pitanja, Dodik je obezbijedio 2/3 većinu, zahvaljujući podršci njegovog SNSD-a SP-a, DNS-a, Ujedinjene Srpske, Demosa, i nekih drugih poslanika. Ukupno je za Dodikovu izjavu glasalo 60 poslanika, od ukupno 72 prisutna poslanika. Šest ih je bilo protiv, a šest suzdržano.

Uz odluku kojom se potvđuje Dodikova izjava, usvojeni su zaključci klubova poslanika u Narodnoj skupštini SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, u kojima Narodna skupština RS-a traži od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između BiH sa jedne i Hrvatske sa druge strane, posebno na pitanjima izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori na granici s BiH.

U zaključcima se traži konačno utvrđivanja međunarodne granice između BiH i Hrvatske na rijeci Uni, na području Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice.

Insistira se i da Vlada Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obaveze vezane za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, kao i da Narodna skupština zatraži od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

U ovim zaključcima se navodi i da Narodna skupština pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova BiH sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.To znači da Zaključak koji su podržala dvojica članova Predsjedništva neće stupiti na snagu, ali i da neće doći do skorih razgovora između Hrvatske i BiH o razgraničenju na moru, što je višegodišnji problem.

Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su poručili kako se ne protive gradnji Pelješkog mosta, koji je na teritoriji Hrvatske, ali smatraju da će time biti ugrožen izlaz BiH na otvoreno more, jer naša zemlja sa zapadnim susjedom nikada nije utvrdila morsku granicu.
Prijavi grešku


Komentari (341)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...