Primjena od 1. 10.
42

Novom Odlukom o naknadi za prijevoz Vijeće ministara pravi uštede od 725.000 KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u institucijama BiH.

Kako je Feni rečeno u Vijeću ministara, procijenjeno je da će primjenom ove odluke biti ostvarena godišnja ušteda u budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u iznosu do 725.000 KM, te da mjesečna naknada u ove svrhe ne prelazi iznos od 300 KM, a Odluka će se primjenjivati od 1. oktobra.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Ovim izmjenama sudije i tužioci imaju pravo na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život u skladu s podzakonskim aktom koji donosi Vijeće ministara, a shodno odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Tako će predsjednik suda i glavni tužilac imati pravo na troškove smještaja u visini propisanoj podzakonskim aktom za rukovodioca institucije, a sudije i tužioci u visini predviđenoj za ostale rukovodeće državne službenike.

Sudije i tužioci imat će pravo i na naknadu za odvojeni život pod uvjetom i u visini utvrđenoj podzakonskim aktom za zaposlene u insitucijama BiH.

Pravo na novčanu naknadu za ishranu u toku rada, naknadu troškova prijevoza na posao i prijevoza s posla, pored sudija i tužilaca, imat će i stručno osoblje.

Ministri su primili k znanju Informaciju Direkcije za evropske integracije o pripremi odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije u kojoj se navodi da su tokom augusta održana 34 sastanka radnih grupa.

Istovremeno se vrši tehnička finalizacija odgovora na pitanja iz upitnika, koja treba da budu završena do 1. septembra ove godine.

Usvojena je Informacija o neophodnosti hitnih finansijskih ulaganja za poboljšanje helikopterskih kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Utvrđen je i Prijedlog sporazuma o finansiranju između BiH i KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), za projekat "Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici" u iznosu od 13.516.696 eura, potvrđeno je Feni u Vijeću ministara BiH.