BiH
1.4k

Novo ruho Vijećnice: Sarajevskoj ljepotici vraćeni su stari sjaj i raskošnost

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosanskohercegovačka ljepotica, jedno od najljepših sarajevskih zdanja – Vijećnica danas je prvi put, od početka obnove, otvorila vrata novinarskim ekipama. Upriličen je obilazak i pojašnjeni su detalji vezano za obnovu. Fasada je završena u potpunosti, a unutrašnji radovi se privode kraju. Pri ulasku u hol se osjeti miris farbe, prašine ima po svim površinama, ali će ona uskoro biti obrisana, a Vijećnica će zasjati punim sjajem.

"Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 8. 1992. godine zapalili Nacionalnu univerzitetsku bilblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite". Ovo je napisano na ploči ispred ogromnih ulaznih vrata iza koje se krije sva raskoš i jedinstvenost Vijećnice.

Europska unija je do sada uložila devet miliona eura u obnovu sarajevske Vijećnice. Rekonstrukcija zgrade se odvijala u četiri faze.

Portparol Delegacije EU u BiH Andy McGuffie je rekao da je za EU očuvanje kulturno-historijskog nasljeđa BiH od iznimnog značaja. Obnova Vijećnice je samo jedan u nizu akcija i projekata koje provodi EU u BiH.

"Kroz četiri faze obnove, od 2000. godine, EU je doprinijela obnovi sa oko devet miliona eura. Trenutna faza, vrijednosti od oko pet miliona eura tiče se unutrašnjeg uređenja Vijećnice, radova na krovu i sporednih radova. U izvornom ugovoru kraj radova je planiran za 04. juli, ali je moguće da će svi radovi biti završeni krajem maja", izjavio je McGuffie.

Dodao je da je za ovaj projekat važno da je zgrada bezbjedna, sigurna i provjerena za korištenje u narednim decenijama, ali i da su svi pravni poslovi završeni.

"Radujemo se danima kada će svi građani imati priliku uživati u ovom prostoru", naglasio je portparol Delegacije EU.

EU nije finansirala obnavljanje Vijećnice u punom kapacitetu. Obnovljeno je kulturno nasljeđe, a dalje će uređivati korisnik objekta.

Za nadzor radova je zadužena firma SAFEGE iz Pariza. Hasan Ibrahimpašić, direktor projekta je rekao da se svi radovi nastoje što prije završiti.

"Prvi dojam o Vijećnici je kamen, gipsani elementi i slikarija, tako da je oko tih detalja bilo puno posla. Pripremamo se za tehnički prijem, pripremamo dokumentaciju u skladu sa bosanskim zakonima. Imamo još završiti posljednja ispitivanja, ali generalno, objekat je završen", rekao je Ibrahimpašić.

Arhitekta koji je radio na rekonstrukciji, profesor Muhamed Hajdarević je naglasio da je bilo vrlo složeno realizirati kopiju kakva je bila na početku 20. stoljeća.

"Susretali smo se sa izazovima koji su se pojavljivali nakon skidanja slojeva i onoga što je ostalo nakon požara. Neke stvari smo morali korigirati, kako bi imali što kvalitetniji projekat. Bilo je problema sa iščitavanjem kolorita, to je bio dosta složen proces. Teško je bilo doći do izvorne dokumentacije, problem je što su detalji totalno uništeni. Trebalo je tražiti detalje o pigmentima, materijalima i onome što je Austrija tada željela prikazati u arhitekturi i dekoraciji. Ima raznih simbolika i detalja koji su upotrijebljeni da bi se prikazalo viđenje tih slikara. U suštini, imamo zanimljiv objekat i mislim da će se mnogi sjetiti kako je to nekad bilo, gledali smo se preko ograda i mnogi pričaju da je Vijećnica bila mjesto gdje su se kulturni sadržaji i nauka naročito njegovali. Nažalost, to smo izgubili", nostalgičan je profesor Hajdarević.

Na drugom spratu je sala Gradskog vijeća koja će biti vraćena u funkciju kakva je i prije bila, sa govornicom i klupama. U sali je ostavljen jedan dio stropa u prvobitnom izgledu od prije 120 godina. Takav detalj je ostavljen i na podu hola. Uskoro se očekuje otvaranje vrata Vijećnice za javnost. Podsjećamo da je rok po ugovoru 4. juli. Prvi put, Vijećnica je svoja vrata otvorila prije 118 godina, 20. aprila 1896. godine.

Sarajevska vijećnica bit će 28. juna 2014. godine mjesto održavanja koncerta Bečke filharmonije.