{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rođendan Vijećnice: Prije 118 godina Sarajevo je dobilo svoj najljepši ukras

20.4.2014. u 08:45
274
28
Rođendan Vijećnice: Prije 118 godina Sarajevo je dobilo svoj najljepši ukras
274
Rođendan Vijećnice: Prije 118 godina Sarajevo je dobilo svoj najljepši ukras
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sarajevska Vijećnica, simbol grada na Miljacki, njegove bogate prošlosti, multikulturalnosti i raznolikosti, ali i stradanja jednog grada i naroda BiH, danas slavi svoj rođendan. Ljepotica na Baščaršiji svoje je vrata otvorila prije tačno 118 godina.
Od tog 20. aprila 1896. godine gordo stoji na obali Miljacke i nijemo svjedoči svim dešavanjima na ovim prostorima, od smjene nekoliko državnih sistema, Sarajevskog atentata, stradanja i razaranja u dva svjetska rata, jedinstvenog uspona grada u vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i konačno, kao Nacionalna biblioteka, barbarskom napadu, paljenju i razaranju.

Vijećnica je podignuta krajem 19. stoljeća kao sjedište Gradske uprave. Izrada prvog projekta je 1891. godine povjerena jednom od najtalentiranijih tadašnjih arhitekata, Čehu Karlu Paržiku, no njegov projekt se nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, koji je zatražio izmjene, na šta Paržik nije pristao te je odustao od daljnjeg rada.

Izrada novog projekta, zatim, biva povjerena Alexanderu Witteku, projektantu Sebilja na Baščaršiji, koji je na njemu radio od 1892. do 1893. godine, da bi ga na kraju završio hrvatski arhitekt Ćiril Metod Iveković.

Iveković je u vrijeme kada mu je povjerena izrada idejnog projekta Vijećnice imao 30 godina. Zgrada Gradske uprave bila je i ostala njegov najuspješniji projekt, iako je teško procijeniti njegov stvarni doprinos konačnom rješenju s obzirom na to da je razrađivao već postojeće rješenje.

Završena i svečano otvorena 20. aprila 1896. te predata Sarajevskoj općini. Vijećnica je sagrađena u pseudo-maurskom stilu i sadrži sve elemente i oznake "orijentalnog" ili "maurskog" sloga, koji se u BiH javlja u vrijeme nastojanja evropskih arhitekata da stvore nacionalni stil u umjetnosti.

Vijećnica je bila sjedište Gradske uprave do 1949. godine, kada je ustupljena Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci, koja ju je koristila do 1992. godine. U noći između 25. i 26. augusta Vijećnica je barbarskim agresorskim granatiranjem zapaljena i potpuno uništena. Cijelo zdanje je pretvoreno u buktinju, a oko dva miliona bibliotečkih jedinica nepovratno je nestalo u plamenu. No, vandalski napadi samo su doprinijeli njenoj slavi.

Obnova zapaljene Vijećnice počela je još 1996. godine i nakon četiri dugotrajne faze, koje su zahtijevale iscrpna istraživanja i ispitivanja, radovi se ovih dana privode kraja.

Sarajevska ljepotica ponovno je obukla svoje prepoznatljivo raskošno ruho, a svoja vrata, po drugi put u svojoj historiji, otvorit će 9. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: