Čekajući Mladića
0

Novinarske ekipe okupljaju se u Scheveningenu

SRNA
U očekivanju transfera Ratka Mladića u Hag, danas popodne su ispred zgrade zatvora u Scheveningenu već počele da se okupljaju novinarske ekipe, javlja dopisnik Srne.

Pred zgradom zatvora u kojoj je Pritvorska jedinica UN, postavljene su kamere i vozila sa opremom za emitovanje i za sada su tu uglavnom predstavnici holandskih medija.

Holandska policija ogradila je jedan dio puta nasuprot zatvorskoj kapiji. 

Kako prenose holandski mediji, novinarske ekipe se okupljaju i kod aerodroma u Roterdamu, sa koga je u Scheveningen je 2008. godine helikopterom prebačen bivši predsjednik RS Radovan Karadžić. 

Od hapšenja u Srbiji do prebacivanja u Hag, u Karadžićevom slučaju je proteklo nedelju dana, jer je sud u Beogradu najpre trebalo da potvrdi da su ispunjeni svi uslovi za izručenje.

Ratko Mladić prebačen je popodne u zgradu Specijalnog suda u Beogradu. Njega će saslušati istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i on će biti upoznat o  sadržaju haške optužnice.

Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da bi Mladić mogao pred Haškim tribunalom da se nađe za sedam dana.