Pravda zadovoljena
0

Ratko Mladić u Hagu nakon 16 godina bjekstva!

Sarajevo-x.com
(Foto: Reuters)
Ratko Mladić danas je prebačen u pritvor Međunarodnog suda nakon što je gotovo 16 godina bio u bjekstvu. Mladić, kojeg su srpske vlasti uhapsile u četvrtak, 26. maja 2011. godine, prebačen je u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Hagu.

Avion sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem sletio je u Rotterdam oko 19.40 sati. Na aerodromu su ga preuzeli predstavnici holandske policije, koji su ga helikopterom prebacili u pritvorsku jedinicu Tribunala u Scheveningenu. Na Aerodromu su Mladića dočekali bosanskohercegovački i srbijanski ambasador.

Na vijest iz Beograda da je Ratko Mladić na putu za Haag, više od stotinu novinara, fotoreportera i na desetine reportažnih kola s TV-ekipama smjestilo se nešto prije 18 sati duž strane ševeningenskog zatvora na kojoj je ulaz za automobile, gdje se očekivalo da će biti sproveden Ratko Mladić.

Nekoliko stotina novinara okupilo se na aerodromu u Rotterdamu, međutim niko nije uspio snimiti Mladićev izlazak iz aviona jer je "falkon" povučen u hangar čija su vrata zatvorena, objavio je Blic.

Get the Flash Playerto see this player.

Bez problema prilikom prebacivanja Mladića u Hag

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je period od hapšenja do izručenja Ratka Mladića protekao bez većih potresa. On je dodao da su Mladića u Hag pratili pripadnici Žandarmerije.

Lažne kolone zbog sigurnosti Mladića

U poslijepodnevnim satima u dvorište Specijalnog suda u Beogradu, gdje se u pritvoru nalazio Ratko Mladić, ušla je kolona policijskih vozila, a saobraćaj ispred zgrade suda bio je potpuno blokiran. Nekoliko kolona policijskih vozila izašlo je iz dvorišta suda, te su se u različitom vremenskom roku uputili u različitim pravcima.

Dvije kolona policijskih vozila koje su krenule iz dvorišta Specijalnog suda u Beogradu stigle su na Aerodrom Nikola Tesla u Surčinu. Ostale kolone kretale su se u drugim pravcima. Poznato je da su i tokom izručenja Radovana Karadžića iz bezbjednosnih razloga korištene lažne kolone vozila.

Saobraćaj na autoputu u Beogradu bio je od 16.30 sati do 17.20, a pripadnici Žandarmerije raspoređeni duž saobraćajnice, prenosi Blic.

Mladić pred sudijama u srijedu ili četvrtak?

Podsjetimo, sud je danas odbio žalbu na izručenje Mladića Haškom tribunalu.

Mladić bi se u Haškom tribunalu mogao pojaviti pred sudijama u srijedu ili četvrtak, kada će mu biti pročitana oputžnica i kada će imati priliku da se izjasni o krivici.

Ukoliko optuženi bude rekao da nije spreman da se izjasni, prema pravilima Tribunala, ima 30 dana do zakazivanja druge sjednice za izjašnjenje o krivici.

U tribunalu spremno dočekali Ratka Mladića

Kako javlja specijalni izvještač B92 iz Haaga, glavni haški tužilac Serge Brammertz odložio je put za New York na nekoliko dana, gdje će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 6. juna iznijeti svoj redovni polugodišnji izvještaj o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, napisan prije hapšenja Ratka Mladića.

U Haagu insistiraju, slušajući i komentare iz Beograda i argumentaciju Mladićevog advokata da je on lošeg zdravstvenog stanja, da su oni sposobni da mu u Haagu pruže adekvatnu medicinsku njegu i podsjećaju da je nekoliko haških optuženika operisano u Haagu.

Što se tiče Mladićeve mentalne sposobnosti za suđenje, u Tribunalu takođe insistiraju na tome da se i to mora procijeniti u Haagu od ljekara koji bi za to bili posebno angažovani.

Što se tiče informacija da će se spojiti slučajevi Radovana Karadžića, kome se već sudi u Haagu, i Ratka Mladića, zvanične potvrde o tome u Haagu za sada nema, a nema ni nagoveštaja da bi to moglo da se desi.

O tome je govorio i jedan od pravnih zastupnika Radovana Karadžića, koji je rekao da bi takva odluka suda donijela i velike turbulencije na suđenju Karadžiću, koje već duže traje.