Ispunjeni uslovi
0

Mladić će stići u Hag u ponedjeljak ili utorak

SRNA
Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić mogao bi da bude prebačen u pritvor Haškog tribunala u ponedjeljak ili utorak, izjavio je danas zamjenik predsjednika Haškog suda Mehmet Guney.

"Mladić bi mogao stići u ponedjeljak ili utorak. U skladu sa međunarodnim zakonima, on će se odmah pojaviti pred sudijom", rekao je Guney za tursku agenciju Anadolia.

On je dodao da će Mladić biti upućen pred sud nakon što budu obavljene medicinske, administrativne i finansijske procedure u vezi njegovog prebacivanja, prenosi AFP. 

Turski sudija je naveo da bi suđenje Mladiću moglo trajati jednu i po ili dvije godine.

Izmijenjena optužnica protiv Mladića, koju je tužilac predao u maju prošle godine, potvrđena je prošlog petka i u 11 tačaka ga tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. 

Tužilac je broj optužbi sa 15 redukovao na 11 tačaka, jer je optužba sa saučesništvo u genocidu izbačena, a optužba za genocid je podijeljena u dvije tačke.

Prva tačka se odnosi za, kako se navodi, genocid u osam opština u BiH - Bratunac, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik 1992. godine, a druga na period od jula do novembra 1995. i na ubistvo, kako se kaže, više od 7.000 muslimana i nanošenje teških fizičkih i psihičkih patnji hiljadama žena, djece i staraca, prisilno preseljenih iz srebreničke enklave. 
Optužnica navodi da su Mladić i nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić bili ključne ličnosti "udruženog zločinačkog poduhvata", čiji je cilj bio nasilno i trajno uklanjanje muslimana i Hrvata sa velikih dijelova teritorija BiH. Oni su optuženi i za "kampanju terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva, uzimanje osoblja UN za taoce u maju i junu 1995. godine i genocid u Srebrenici u julu 1995." 

Kao i prilikom izmjene optužnice protiv Karadžića, tužilac je i u Mladićevom slučaju htio da dopuni i pojasni optužbe koje se tiču individualne krivične odgovornosti optuženog i preciznije se opisuje karakter njegove komandne odgovornosti. Haški tužilac Serge Brammertz je u prijedlogu naveo da bi izmjena optužnice protiv Mladića omogućila da se njegov predmet spoji sa predmetom protiv Karadžića. 

U izjavi novinarima u Hagu, Brammertz je rekao da se u tužilaštvu razmatraju "različite opcije" o tome kako bi se suđenje Mladiću moglo organizovati, te da je sada najvažnije da on bude prebačen iz Beograda u Hag. 

Ratko Mladić uhapšen je u četvrtak selu Lazarevu kod Zrenjanina. Akciju su izvele koordinisano srpska Bezbjednosno-informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina.    

Istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu donio je u petak rješenje kojim konstatuje da su ispunjene pretpostavke za izručenje generala Mladića Haškom tribunalu.

Mladićev advokat najavio je da će žalbu na rješenje podnijeti krivičnom vanpretresnom vijeću suda u ponedjeljak, a to vijeće ima rok da o žalbi odluči opet u roku od tri dana.
Sud o toj žalbi može da odluči i istog dana po prijemu, a pravosnažno izvršno rješenje o izručenju potpisuje Ministarstvo pravde Republike Srbije.