Vijeće za štampu
0

"Novinari bh. portala su pokazali da žele poštovati pravila novinarstva"

FENA
Ljiljana Zurovac (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Ljiljana Zurovac (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Samo pridržavanjem kodeksa i profesionalnih uzusa novinarstva u svakom trenutku konzumenti žurnalističkih sadržaja mogu imati korektnu informaciju, a profesija može biti zaštićena.

To bi mogao biti jedan od zaključaka na osnovu diskusija na današnjem okruglom stolu u Sarajevu o temi "Samoregulacija medija, novinske agencije i internet portali".

Organizator, Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, pozvao je za ovu priliku urednike novinskih agencija u BiH i nekoliko internetskih portala čiji su sadržaji žurnalistički radi razgovora o tome kako u sve većoj razvojnoj ekspanziji informacionih tehnologija i uporednoj, sve izraženijoj pojavi internetskih portala, sve ove tri strane mogu zajedno doprinijeti podizanju profesionalnih standarda izvještavanja te zaštiti novinarske profesije.

Samoregulacija, za početak, najbolji je način za to, smatraju organizatori.

Portali, moglo bi se zaključiti, koji na osnovu dosadašnjeg rada važe za uređene, načelno su saglasni za članstvo u Vijeću za štampu kao regulacijskom tijelu nadležnom po definiciji za takozvane printane medije.

Odnos novinskih agencija i portala te međusobne relacije ovih dvaju subjekata samo su segment priče o samoregulaciji.

Svaka od ovih kuća ima pritužbe da njihove autorske informacije koriste druge redakcije a da se ne pridržavaju uvijek pravila o obaveznom navođenju autorstva.

Po riječima glavnog i odgovornog urednika Federalne novinske agencije (FENA) Zorana Ilića, za razliku od drugih medija, elektronskih i štampanih, koji imaju Regulacionu agenciju za komunikacije (RAK) i Vijeće za štampu BiH, novinske agencije ne podliježu pravilima nijedne slične organizacije ili institucije koja bi ponudila osnovna pravila i kojoj bi odgovarale za svoj rad. One su prinuđene da same stvaraju svoja pravila i kodekse u praćenju događaja i odgovornosti prema javnosti.

FENA i druge dvije agencije, Srna i Onasa, nikada nisu organizirano razgovarale o osnovnim pitanjima rada, o zajedničkom profesionalnom kodeksu, mada te kuće i njihovi uposlenici imaju veoma korektnu i dobru saradnju, rekao je Ilić.

I pored dobrih profesionalnih relacija dviju entitetskih agencija, koju je potvrdila i glavna urednica Srne Dubravka Blagojević, Ilić problematizira činjenicu da Bosna i Hercegovina jedina u Evropi nema državnu novinsku agenciju, što stvara probleme kad je u pitanju uključivanje tih medijskih kuća u određene asocijacije.

Što se tiče zakonskog uređenja, na ovom skupu su predstavnici pravosuđa najavili novi zakon o zaštiti intelektualnog vlasništva i autorskih prava, a izvršna direktorica Vijeća za štampu Ljiljana Zurovac insistira na samoregulaciji, odnosno kanalisanju novih formi (portalskog) novinarstva u ingerencije samoregulacijskog tijela u profesiji.

Za direktora Sense/Infobiroa TV Zekerijaha Smajića najbolja (samo)regulacija treba da bude stručna podobnost i potpuna, maksimalna odgovornost novinara za informaciju koju objavljuje.

Edukacija i samoedukacija princip je koji zagovara ovaj žurnalist, bilo da je riječ o profesionalizmu ili o zaštiti esnafa.

Ljiljana Zurovac najavila je za iduću godinu seminare za uposlenike na portalima koji su dosadašnjim radom već pokazali da žele poštovati pravila žurnalizma.