Tenkovska vatra
16

Istraga UN-a: Izrael je prekršio međunarodno pravo granatiranjem u kojem je ubijen novinar

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Izraelski tenk koji je prošle godine u Libanu ubio novinara Reutersa i ranio šest drugih ispalio je dva projektila od 120 mm na skupinu "novinara koji se jasno mogu identificirati" kršeći međunarodno pravo, pokazalo je istraživanje UN-a.

Istraga Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (Unifil), sažeta u izvještaju u koje je Reuters imao uvid, kaže da njihovo osoblje nije zabilježilo nikakvu razmjenu vatre preko granice između Izraela i Libana više od 40 minuta prije nego što je tenk otvorio vatru, ubivši Issama Abdallaha, 37-godišnjeg video novinara.

"Pucanje na civile, u ovom slučaju na novinare koji se mogu jasno identificirati, predstavlja kršenje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1701 (2006) i međunarodnog prava", stoji u izvještaju Unifila, pozivajući se na rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti.

Izvještaj na sedam stranica od 27. februara nastavlja: "Procjenjuje se da nije bilo razmjene vatre preko Plave linije u vrijeme incidenta. Razlog za udare na novinare nije poznat."

Prema rezoluciji 1701, usvojenoj 2006. kako bi se okončao rat između Izraela i libanskih boraca Hezbolaha, mirovne snage UN-a raspoređene su da nadziru prekid vatre duž 120 km crte razgraničenja, ili Plave linije, između Izraela i Libana.

U sklopu svoje misije, vojnici UN-a bilježe kršenja primirja i istražuju najteže slučajeve.

Upitan o izvještaju Unifila, glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Nir Dinar rekao je da je Hezbollah napao IDF u blizini izraelske zajednice Hanita 13. oktobra. Odgovorila je artiljerijskom i tenkovskom vatrom kako bi uklonila prijetnju, a potom je primila izvješće da su novinari ozlijeđeni.

"IDF žali zbog bilo kakvog ozljeđivanja neumiješanih strana i ne puca namjerno na civile, uključujući novinare. IDF smatra slobodu novina od najveće važnosti, dok pojašnjava da je boravak u ratnoj zoni opasan", rekao je Dinar.

Rekao je da će mehanizam za utvrđivanje činjenica i procjenu glavnog štaba, koji je odgovoran za pregled iznimnih događaja, nastaviti s ispitivanjem incidenta.

Glavna urednica Reutersa, Alessandra Galloni, pozvala je Izrael da objasni kako se mogao dogoditi napad u kojem je ubijen Abdallah (37) i da odgovorne pozove na odgovornost.

Izvješće Unifila poslano je Ujedinjenim nacijama u New Yorku 28. februara i podijeljeno je libanskoj i izraelskoj vojsci, rekle su dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

Glasnogovornik UN-a potvrdio je da je izvješće Unifila podijeljeno stranama.

Za svoju istragu, Unifil je poslao tim da posjeti mjesto 14. oktobra, a također je primio doprinos od libanskih oružanih snaga i od neimenovanog svjedoka koji je bio prisutan na brdu kada su se udari dogodili, navodi se u izvješću.

Unifilova otkrića daju dodatnu potporu Reutersovoj istrazi koja je pokazala da je sedam novinara iz Agence France-Presse, Al Jazeere i Reutersa pogođeno s dva projektila od 120 mm koje je ispalio tenk udaljen 1,34 km u Izraelu.

Grupa reportera snimala je prekogranično granatiranje iz daljine na otvorenom području na brdu u blizini libanskog sela Alma al-Chaab gotovo sat vremena prije napada.