BiH
0

Novi Sarajevo World Cafe odgovara na pitanje šta je crowdsourcing

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) ponovo u okviru projekta Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Cafe donosi zanimljivu temu uz zanimljive goste.

Podsjećamo, radi se o vrlo interesantnom i inovativnom konceptu, koji učesnicima omogućava direktan razgovor sa predavačima na određenu temu u neformalnoj atmosferi uz šoljicu kafe. Kao i do sada, i ovaj put organizatori su se odlučili za temu koja je podjednako privlačna i studentima i diplomantima, a o kojoj će gosti rado govoriti.

Tako će na narednom Sarajevo World Cafeu imati priliku čuti više o tzv. crowdsourcingu, pojmu o kojem se kod nas jako malo govori, dok je istovremeno u svijetu vrlo raširen i popularan.

Svakodnevno se susrećete sa raznim oblicima crowdsourcinga i učestvujete u njemu, a da toga niste ni svjesni. Pružanjem pomoći, dajući savjete, dijeleći iskustva preko društvenih platformi, kao što su Facebook ili Twitter, postajete dio velike crowdsourcing zajednice. Iako su ovo najpopularniji primjeri crowdsourcinga, sve više na značaju dobivaju platforme, kao što su Kickstarter iIi Indiegogo.

Ali šta je ustvari crowdsourcing, termin koji postaje sve popularniji i koja je njegova svrha u današnjem vremenu? Na to i na ostala pitanja, zajedno sa studentima, odgovor će dati gosti:

  • Tarik Kapetanović, diplomirani politolog, poznati sarajevski "ka5an", blogger i zasigurno osoba koja mnogo toga može reći o društvenim mrežama, crowdsourcingu, te drugim savremenim načinima komunikacije.

  • Darko Brkan, predsjednik nevladine organizacije "Zašto ne", koja kroz svoje aktivnosti usmjerava na izgradnju boljeg društva, uspješno koristeći Internet i crowdsourcing.

  • Amila Ramović, direktorica "Sarajevo Chamber Music Festivala", događaja koji se već drugu godinu uspješno finansira zahvaljujući "moći mase" - putem platforme Kickstarter, što ga čini vrlo uspješnim primjerom crowdfundinga.

  • Jasminko Halilović, mnogima najpoznatiji po projektu "Djetinjstvo u ratu", knjizi u kojoj su zapisana svjedočanstva djece koja su preživjela najdužu opsadu u modernoj historiji čovječanstva. Preko 1.000 kratkih sjećanja od isto toliko ljudi sa svih krajeva planete našlo je mjesto u njegovoj knjizi zahvaljujući crowdsourcingu.

  • Valentina Pellizzer, izvršna direktorica OneWorld - platform for Southeast Europe (OWPSEE), mreže građanskog društva koja koristeći prednosti Interneta radi na postizanju bržeg demokratskog razvoja i pozitivnih promjena u regionu.

Crowdsourcing je danas jako bitan dio online zajednice i, bez sumnje, taj će se utjecaj nastaviti širiti, te otvoriti prostor za razvoj novih inovativnih rješenja, od kojih će imati koristi pojedinci i/ili zajednice.

Pridružite nam se na razgovoru uz kafu 19.12. u 18 sati na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Također, prisutnima ćemo predstaviti IGAS i Europski Forum Alpbach, kao i program stipendiranja za ovaj prestižni europski događaj, poručili su organizatori.

Zbog ograničenog kapaciteta, za učešće na Sarajevo World Cafeu potrebno se unaprijed prijaviti uz jednostavnu registraciju ovdje. Poziv za prijave je otvoren do subote, 14.12.2013. u ponoć.

Crowdsourcing Sarajevo World Cafe se realizira uz podršku Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Za više informacija pratite našu web stranicu www.igas.ba, te naše profile na društvenim mrežama. U slučaju da imate pitanja, pišite nam na [email protected].