biznis
242

Prvi Business cafe u BiH: Umrežavanjem i saradnjom poduzetnika do uspjeha

Klix.ba
Amra Hašimbegović
Amra Hašimbegović
Svi bh. poduzetnici koji imaju mala i srednja preduzeća od sada će moći razmjenjivati svoje priče, savjete i podržavati jedni druge na događaju Business cafe. Prvi ovakav susret održat će se u srijedu, 18. decembra, u hotelu Europa u Sarajevu.

Ciljevi Business cafea jesu motivacija poduzetnika, razmjena informacija, dijeljenje znanja, poslovno umrežavanje, te promocija vlastitog bizinisa. Također, događaj je osmišljen tako da poduzetnici nešto i nauče te će na svakom događaju gostovati neko od uspješnih poduzetnika koji će podijeliti priču o svom radu i uspjehu.

"Događaji ove vrste uobičajeni su u regiji i svijetu. U Hrvatskoj Business cafe postoji već dvije godine, i polako se javila potreba za ovakvim događajem i u BiH. S obzirom na to da Global Market Solutions (GMS) ima odličnu poslovnu saradnju s Kristinom Ercegovic koja je pokretač ovog događaja u Hrvatskoj, odlučli smo da produbimo saradnju i isti događaj pokrenemo u BiH", rekla je za Klix.ba Amra Hašimbegović, izvršna direktorica GMS-a koji je organizator ovog događaja.

Business cafe je osmišljen tako da se na jednom mjestu kroz poslovno umrežavanje učesnici međusobno upoznaju, razmijene svoja poslovna iskustva i pokažu kako je moguće uz zajedničko djelovanje, jaku volju i optimizam postati uspješan poduzetnik.

"Dobro znamo da poslovi većinom započinju, a na kraju i krunišu uz kafu. Naravno, profesionalnost poslovne saradnje tu ne smije izostati. Svugdje u svijetu, kada se dogovaraju neformalni sastanci, imamo neformalnu frazu 'Možemo se naći na nekoj brzoj kafi'. Formalni poslovni susretu često su organizovani u okviru kompliciranih protokola, tako da i ako se pojavite na istom ne znači da ćete imati šansu upoznati onog koga ste naumili. Poslovni susret 'uz kafu' je ležerno druženje koje za razliku od formalnog daje priliku svakom učesniku pristup ostalim učesnicima", kazala je Hašimbegović.

Business cafe će se održavati svaka dva mjeseca i razlikovat će se od staromodnih katedra - prezentacija s puno brojki i grafikona koji se ne pamte.

"Cilj nam je pokazati javnosti i razotkriti skrivene heroje BiH, poslovne ljude koji su uprkos ekonomsko-političkoj kompleksnosti naše zemlje uspjeli ostvariti zavidne poslovne rezultate. Kroz ovaj događaj govornici će imati priliku da doprinesu široj poslovnoj zajednici na način da podijele savjete kako do uspjeha", dodala je Hašimbegović.

Gost prvog Business cafea je Fadil Novalić, bivši direktor TMDai Gradačac, kompanije koja je ostvarivala neto dobit desetine miliona KM.

"Gospodin Novalić je sada u novim projektima pod njegovom ingerencijom je nekoliko stotina radnika. On je poslovni poduzetnik pod čijom upravom je kompanija već u prvoj godini poslovanja ostvarila čistu dobit. Vjerujem da će učesnici biti oduševljeni posebnošću ovog uspješnog čovjeka", kazala je Hašimbegović.

Osim Novalića, GMS će ugostiti i predstavnika udruženja EDUS koje radi obrazovne programe za djecu s poteškoćama u intelektualnom razvoju. Na ovom događaju bit će prikupljana novčana sredstva za ovo udruženje.

"Biznis kao i država mora biti svjestan društvene odgovornosti prema svojim građanima, a posebno djeci s poteškoćama", dodala je Hašimbegović.

Prvi Business cafe bit će zatvorenog tipa i učesnici će biti isključivo osobe koje dobiju poziivnicu.

"Iznenadila nas je reakcija javnosti jer su mnogi zvali s upitom kako da učestvuju u događaju, tako da već sada razmišljamo da naredni događaj bude otvorenog tipa kako bismo i ostalima dali priliku za poslovnim umrežavanjem i učenjem", rekla je Hašimbegović.

Prvi Business cafe održat će se u Atrium sali hotela Europa, 18.12. s početkom u 10:30 sati. Iz GMS-a su istakli kako su sigurni da će svaki ovaj susret rezultirati nekom novom saradnjom učesnika.