BiH
208

Novembarska idila na Jahorini: U iščekivanju sezone izletnici uživali u sanjkanju i šetnji

Piše: E. S. H.
(Foto: Klix.ba)
Bh. ljepotica Jahorina za dane vikenda je odredište mnogih koji žele pobjeći iz grada na svjež planinski zrak. Poseban je ugođaj na novembarskom suncu, a temperatura je dva stepena ispod nule što su idealni uslovi za šetnju po snježnim stazama.

Na Jahorini je danas veliki broj djece, koja su jedva dočekala da sjednu na sanke, a neki su i napravili prvog Snješka Bijelića. Visina snijega je 25 centimetara, a još uvijek nisu stvoreni uslovi za skijanje.

Kako su nam rekli u Olimpijskom centru Jahorina, nekoliko dana je u funkciji i sistem za vještačko osnježavanje zahvaljujući odgovarajućim temperaturama, koje su neophodne za pravljenje vještačkog snijega.

"I narednih dana, kada se stvore uslovi za to, sistem za vještačko osnježivanje će biti u funkciji. Još uvijek ne možemo reći tačan datum kada će početi skijanje, ali se nadamo i optimistični smo da bi to moglo biti veoma brzo", rekla je za Klix.ba Ivana Lizdek glasnogovornica OC Jahorina.

Na Jahorini se nadaju novim snježnim padavinama, vertikalni transport je spreman, a očekuju se sigurni uslovi za skijanje.

Zvanično otvaranje zimske turističke sezone na Jahorini će biti upriličeno 12. i 13. decembra. Očekuje se bogat kulturno-zabavni program, a ukoliko se uslovi za skijanje stvore prije 12. decembra, staze će biti puštene u funkciju.

I ove godine će biti organizovano i noćno skijanje na stazi Poljice na kojoj je pojačano osvjetljenje. Kako nam je kazala Ivana Lizdek, već sada postoji veliko interesovanje za novogodišnje praznike, pa je pozvala sve koji Božić i Novu godinu žele dočekati na Jahorini da već sada rezervišu svoje mjesto u hotelu Bistrica.

Najveće interesovanje za boravak na ovoj bh. ljepotici je u februaru, tako da u tom periodu očekuju veliki broj posjetilaca iz regije, ali i iz Turske.