BiH
70

Nove provokacije iz RS: Emil Vlajki tvrdi da je osamostaljivanje RS neophodno

Piše: M. Ra.
Emil Vlajki
Emil Vlajki
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, da je neophodno osamostaljivanje RS-a, te da narod tog entiteta ne želi ništa više od onoga što mu je Daytonom dato.

On je takođe istakao da bi bilo "najoptimalnije kada bi se unutar ove zajedničke države počeli uspostavljati istinski građanski odnosi, umjesto sadašnjih".

"Tada bi politika bila u službi ekonomije čiji bi razvoj omogućio prosperitet cjelokupne državne zajednice“, izjavio je Vlajki.

Potpredsjenik RS, Emil Vlajki, dodao je kako smatra da narod RS ne želi potez koji bi značio trenutno osamostaljivanje ili odcjepljenje, što ne znači da se "ne želi osamostaliti u odnosu na neljudski i nelegalni tretman kojem je podvrgnut".

Naglasio je da "građani RS hoće da budu dio Evrope, a ne dio islamskog svijeta".

„Stavljam na znanje zapadnom dijelu međunarodne zajednice, ukoliko kod brojno najvećeg naroda u BiH prevlada militarni fundamentalizam, Evropa nikada neće prihvatiti takvu državu. Iz istih razloga zbog kojih ne prihvata Tursku. Možda politički vrhovi bošnjačkog naroda i nisu zainteresovani za EU, nego samo za NATO (Izjava Tihića od prošle godine), jer to po svoj prilici osigurava dominaciju Turske i islama na ovim područjima. Građani RS koji poštuju vjerske i civilizacijske tekovine svih drugih civilizacija, ne mogu prihvatiti tu varijantu“, rekao je Vlajki.

U tom slučaju, naglasio je Vlajki, istinsko osamostaljivanje RS se nameće samo po sebi i "nadati se da će Zapad za to imati sluha i pomoći RS da kroz ovakvu odluku postane dio građanskog svijeta".

Na konferenciji za novinare on je istakao da se, ipak, nada da do rascjepa BiH neće doći, da će se izvršiti tranzicija ove zemlje, a posebno bošnjačkog dijela, kako je rekao, prema građanskom, a ne teokratskom društvu.