BiH
10

Novca bi i bilo, ali neće zbog naroda: Ovog puta bez pjesme na izbornim skupovima

Piše: E. G.
Ako ste mislili da ćete posljednjih dana predizborne kampanje na račun stranaka ići bar na besplatne koncerte, prevarili ste se. Pjevača, pjevačica i muzičkih grupa na centralnim predizbornim skupovima, za razliku od nekih ranijih godina, ovog puta nema.

Pojedine stranke su u zabavnom dijelu svojih predizbornih skupova tokom ranijih izbornih ciklusa angažirale muzičare i to ne bilo kakve, već najveće domaće i regionalne zvijezde, ali ovog puta neće. Neki kažu da nemaju novca, neki navodno suosjećaju s građanima koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

Ništa od toga nije slučaj kada je u pitanju Narodna stranka Radom za boljitak. Oni su za potrebe predizborne kampanje angažirali ovog puta popularnu grupu Crvena jabuka koja pjeva na predizbornim skupovima.

Segmedina Srna-Bajramović, portparolka Socijaldemokratske partije BiH (SDP) za Klix.ba je potvrdila da na centralnim, odnosno centralnom predizbornom skupu u finišu kampanje neće biti muzičara. Kako kaže, nije to nešto što su inače radili. No, na centralnim predizbornim skupovima ove stranke ranije su pjevale velike zvijezde, poput Severine 2012. godine u Bihaću.

Demokratska fronta (DF) također neće angažirati muzičare, kao ni Naša stranka (NS).

Građani koji dođu na završne predizborne skupove Srpske demokratske stranke (SDS) ne trebaju se nadati da će zapjevati.

"Nećemo imati pjevače, to nije naša praksa", kaže za Klix.ba Jelena Dabarčić, portparolka ove stranke.

Njihova možda nije, ali jeste njihovih glavnih političkih rivala Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). U toj stranci se i njen predsjednik ne libi latiti mikrofona, a nije isključeno da će to raditi i ovog puta, s obzirom da SNSD neće platiti muzičare.

Na prošlim izborima, tačnije na centralnom predizbornom skupu ove stranke u Banjoj Luci pjevala je srbijanska folk pjevačica Svetlana Ražnatović Ceca, za šta je trebalo izdvojiti pozamašnu svotu novca.

"Nemamo ovog puta pjevače na predizbornim skupovima. Inače, kampanja SNSD-a za ove izbore je dosta skromna. Ova godina je bila jako teška za RS i njene građane s obzirom na poplave. Na samom početku kampanje smo kazali da će ona biti dosta skromnija nego ranije", kazala je za Klix.ba Dušica Savić, portparolka ove stranke.

U one stranke koje su ranijih godina uobičavale glasače zabaviti na ovaj način spada i Stranka demokratske akcije (SDA). Ovog puta ih nismo pitali imaju li namjeru angažirati muzičare, jer i samo pitanje smatramo neumjesnim s obzirnom na nedavnu smrt predsjednika stranke Sulejmana Tihića.

Ni ostale stranke manje-više nemaju namjeru organizirati ovakvu vrstu predizbornih skupova.