BiH
122

Predizborne pjesme u BiH: Smijem se, a plače mi se

Klix.ba
Gotovo na svakim izborima do sada političke stranke u BiH su imale manje-više slične kampanje, uglavnom nekreativne i loše osmišljene. Novi izbori su pred nama i predizborna kampanja je već uveliko počela, no bit će zanimljivo i ovog puta vidjeti kako će izgledati ona zvanična koja počinje 12. septembra.

Stranke će i ovog puta pokušati pridobiti povjerenje glasača na sve moguće načine. Uvijek je interesantno posmatrati kakve poruke šalju i kako se vizuelno predstavljaju biračkom tijelu, ali i čuti njihove predizborne pjesme.

Ne sumnjamo da će se i ovoga puta dobro "naoružati" da bombarduju birače sa svojim predizbornim kampanjama. Ono što su te kampanje iznjedrile proteklih godina su himne ili predizborne pjesme pojedinih stranaka kojih se i danas sjećamo. Nažalost, ne kao muzičkih poslastica, naprotiv.

Do novih predizbornih stranačkih pjesama, a sigurno ćemo ih čuti u nadolazećoj kampanji, prisjetimo se kako su se kroz lake note predstavljale pojedine stranke. Ovo je top lista pjesama za kakve se nadamo da se neće više ponoviti.

Sve do izbora 2012. godine jedna od predizbornih pjesama Stranke demokratske akcije (SDA) je važili za neprikosnoveni predizborni promašaj. "Proljetni se miris širi, toplo sunce nama sja, na izbore kreće stranka SDA", prvi su stihovi pjesme, a onda je slijedio još gori refren: "SDA demokratija, SDA ljudska prava sva...".

Da ne dođe do zabune, zvanična himna Stranke demokratske akcije je "Ja sin sam tvoj", koji intoniraju na svečanim stranačkim skupovima.

Međutim, na prošlim lokalnim izborima u BiH SDA-ov predizborni hit star dvije decenije je dobio ozbiljnu konkurenciju u vidu pjesme kojom je Savez za bolju budućnost (SBB) nastojao privući glasove. Slobodna Bosna ju je tada opisala kao "muzički zločin protiv civilnog stanovništva". Dovoljno je čuti i prve riječi: "Es-be-be, o je, o je, o je".

Rijetko je ko opjevan i voli pjevati takao kao Milorad Dodik. Baja, i to glavni u RS-u, kako sam sebe voli nazivati, je na jednim od izbora u proteklim godinama dobio i vlastitu pjesmu, posvećenu samo njemu. Otpjevao ju je Borislav Zorić Ličanin, a hit za kampanju ispod šatora se zove "Predsjedniče Dodik Milorade". Najbolje će biti da opjevane med i mlijeko u RS-u sa Dodikom na čelu sami poslušate.

Sigurno bi mogli pronaći još neku, ali ovo su vjerovatno top tri predizborna muzička promašaja.

Iako nešto modernijeg zvuka, neke predizborne pjesme, ako ih se bolje analizira podstrekuju netrpeljivost prema drugim narodima ili ljudima drugačijeg vjerskog uvjerenja, kao uostalom i kompletne predizborne kampanje pojedinih političkih subjekata.

Nepromišljene poruke, lica u krupnom planu na bilbordima, koja su u nekim slučajevima neprirodno ispeglana, plakati posvuda... slika je koja nas očekuje u septembru i oktobru. Nadajmo se da griješimo ovog puta.