BiH
44

Novalić u Washingtonu: BiH dužna provoditi procedure koje znače put ka EU

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je na konferenciji “20 godina Dejtona – Mogućnosti za napredak reformskih procesa u BiH”, koja se održava u Washingtonu, za Anadolu Agency (AA) kazao da je BiH obavezna provoditi evropsko zakonodavstvo na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

"BiH je dužna provoditi procedure koje znače put ka EU. Njoj su procedure potrebne jer tako stabilizira svoju društvenu stvarnost, ekonomiju, javnu upravu i vladavinu prava. Mi smo u Evropi i nastojimo ući u EU. Mnogo je važno prihvatiti set propisa, zakona i procedura koje stabiliziraju društvo", rekao je Novalić.

Dodao je kako inicijativa o održavanju referenduma u RS-u predstavlja prijetnju normalnim odnosima u BiH.

"To je bez sumnje prijetnja normalnim odnosima u BiH. To je ulaženje u nadležnosti BiH, i tu vidimo određenu prijetnju. Ovdje sam na panelu rekao da bi bilo bolje da se to amortizira putem strukturalnog dijaloga nego da dođe do samog pitanja referenduma i da se negativno eksponiramo u međunarodnoj javnosti", kazao je premijer FBiH.

Na kraju je istakao da je važna pomoć Turske ekonomiji Bosne i Hercegovine.

"Veoma nam je značajna, posebno što se odvija u zoni potpore poljoprivrednoj proizvodnji jer imamo problem plasmana poljoprivrednih proizvoda. Zato visoko cijenimo tursku pomoć za izvoz 15 hiljada tona mesa godišnje. Imamo namjeru da sada zatražimo dugoročan sporazum, nastojimo sa turskim partnerom otvoriti vrata za plasman sira i mlijeka i za plasman šećera, i nastojimo sa turskim partnerima ostvariti saradnju u vojnoj i u tekstilnoj industriji", rekao je Novalić.

Inače, Novalić i premijerka bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović učestvuju u Washingtonu na konferenciji “20 godina Dejtona – Mogućnosti za napredak reformskih procesa u BiH”.