Svijet
0

Crnadak, Čavara, Novalić i Cvijanović na Molitvenom doručku u Washingtonu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, kao i privrednik Mujo Selimović prisustvovat će danas 64. molitvenom doručku u Washingtonu čiji je domaćin predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama.

U skladu sa svojom funkcijom, Molitvenom doručku će prisustvovati i ambasador BiH u Washingtonu Haris Hrle, koji u izjavi za Fenu podsjeća da je Molitveni doručak tradicija koja datira 63 godine, a kao glavno obilježje podrazumijeva obraćanje predsjednika Sjedinjenih Država.

"Održava se svakog prvog četvrtka u februaru, a ideja potiče od Abrahama Vereide, Norvežanina po rođenju, koji je zamislio da Molitveni doručak u osnovi predstavlja niz sastanaka na kojima bi se raspravljalo o bitnim političkim i svjetonazorskim temama od strane uglednih predstavnika političkog, društvenog i poslovnog života. Okvirno rečeno, radi se uglavnom o oko 3.500 predstavnika iz više od 140 zemalja", navodi ambasador Hrle.

Od 1953. Molitveni doručak priređuje se u washingtonskom Hilton hotelu, a svakom Molitvenom doručku do danas prisustvovao je aktuelni američki predsjednik.

Osim toga, po riječima ambasadaora, ministar Crnadak će u Washingtonu imati i niz bilateralnih susreta, prije svega sa Charlesom Kupchanom, višim direktorom za evropske poslove pri Vijeću za nacionalnu sigurnost, zatim sa Victoriom Nuland, pomoćnicom državnog sekretara u State Departmentu, te Michaelom Carpenterom, zamjenikom pomoćnika u Ministarstvu odbrane. Pored toga, ministar Crnadak će održati predavanje na forumu u washingtonskom Atlantskom vijeću.

Entitetski premijeri će, s druge strane, biti usmjereni na ekonomske teme te će imati sastanke u Svjetskoj banci i MMF-u, prije svega vezano za zajedničku platformu usvojenu radi realizacije zadataka iz reformske agende te će pokušati postići dogovor vezano za pismo namjera sa MMF-om.

"Ukupna politička i diplomatska dinamika ukazuje da su se bh. nosioci glavnih reformskih zadataka pokrenuli prema Washingtonu te bi uskoro trebali vidjeti i rezultate svih ovih aktivnosti", zaključio je ambasador.