BiH
55

Hamilton: BiH je hitno potrebna političko-institucionalna reforma

FENA
"Dejton je donio mir Bosni i Hercegovini a to je i bila njegova namjena. Kao što smo rekli puno puta ranije, Dejton u našim očima predstavlja osnovu za razgovore unutar BiH kako da učinite vašu zemlju funkcionalnijom za dobrobit svih građana", izjavio je u razgovoru za Fenu izvršni direktor Centra za transatlantske odnose pri Školi naprednih međunarodne studije (SAIS) na Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu Daniel Hamilton.

"Dejton jeste osnova, a vama je pod hitno potrebna nadogradnja, tj. političko-institucionalna reforma. Vi mislite da je sistem u kojem imate 150 ministara i 13 vlada i parlamenata financijski održiv? Ne znam kako mislite da svojim građanima država osigura prosperitet i bolji životni standard bez reforme ustava - kazao je Hamilton", bivši zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske poslove.

Centar za transatlantske odnose naredne sedmice organizira veliku konferenciju u Washingtonu naredne sedmice posvećenu izgledima za reforme, a u povodu 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

"Mi podržavamo projekt socio-ekonomskih reformi i pomoći ćemo BiH da prođe kroz taj proces. Implementacija reformi će biti ključ. Za neke od reformi će se sigurno razviti snažne debate u BiH, a trebat ćete izabrati najbolje rješenje za građane. Ovom konferencijom želimo afirmativno podržati reformske procese, u jednom zajedničkom glasu: i Sjedinjene Američke Države, i Evropska unija i ostale međunarodne financijske ustanove, te premijeri u BiH, biznismeni i predstavnici civilnog društva. Ovo je prilika, a i prvi put, da svi ključni sudionici u ovom procesu razgovaraju zajedno. A toga će morati biti još u narednim godinama", naglašava Hamilton.

Naveo je da kada se počnu usvajati zakoni, posebno u korist razvoja privatnog sektora, privatizacije i investicija koji jedino mogu financijski ojačati BiH, bit će potrebno promijeniti percepciju i imidž BiH koji sada nije zavidan, te privući investitore i afrimirati više bh. kompanije u SAD-u ali i šire.

"Bit će potrebno zaposliti građane BiH, a to nisu jednostavni procesi posebno kada se ima u vidu da je zemlja već sada dugo vremena u teškom stanju. Želimo vjerovati da su političari u vašoj zemlji konačno svjesni da se starim putem više ne može", kazao je on.

Minimalno što očekuje od ovog skupa je da će svim učesnicima konferencije biti jasnije kojim putevima treba ići po raznim reformskim pitanjima, a kojim ne.

"Sa do sada učinjenim koracima u vašoj zemlji, ovo je prvi put da ćemo moci govoriti i afirmativno o BiH i takvu, afirmativniju, sliku podijeliti iz Washingtona širom svijeta. To je izuzetno važno. Za nas na SAIS-u ovo je kick-off projekta platforme koju razvijamo s Američko-bosanskom fondacijom, a koja će ovakvim i drugim aktivnostima kontinuirano pomoći reformske procese u Bosni i Hercegovini da konačno sebi osigurate bolju budućnost. Konferencija će se moći pratiti i uživo putem našeg Johns Hopkins portala", zaključio je Hamilton.

Kako je potvrđeno, na konferenciji u Washingtonu u ponedjeljak i utorak učestvovat će Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini, Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, Ian Brown, direktor EBRD-a, Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH, Gary O'Callaghan, viši savjetnik predstavnika EU u BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Vance Sherchuk, izvršni direktor KKR globalnog instituta i član odbora Telemacha, Dave Howell, čelni ljudi SAIS-a za Balkan: Daniel Hamilton, Daniel Serwer, Saša Toperić, Ed Joseph i Samy Boukaila, Robert Benjamin, direktor u NDI-u, Haki Abazi, direktor Rockfeller Brothers Funda.

Iz BiH, na konferenciji će govoriti Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Fadil Novalić, federalni premijer, Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, Jelka Milićević, zamjenica premijera i ministrica financija u Vladi Federacije BiH, Zoran Telgetija, ministar financija Republike Srpske, Goran Miraščić, savjetnik premijera Federacije, Haris Abaspahić, savjetnik izvršnog direktora u Svjetskoj banci, Mak Kamenica, izvršni direktor Američko-bosanske fondacije, Mirza Ustamujić, predsjedavajući Nadzornog odbora Američko-bosanske fondacije, Jasmin Bešić, izvršni direktor KULT BiH.