Sjednica sutra
3

Novalić o PIO-u i protestu Sindikata: Oni nisu predlagači, uvjeren sam da će zakon proći

Piše: I. P.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prokomentarisao je za srijedu najavljene proteste predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH koji će biti održani u vrijeme rasprave o Zakonu o PIO-u.

Kako su ranije saopštavali, računica Saveza samostalnih sindikata BiH jeste da će penzije zbog novog zakona biti manje za 20 posto, tvrde da federalne vlasti obmanjuju javnost, da će penzije ostati minimalne i da će svi budući penzioneri biti oštećeni.

SSSBiH je ranije Vladi FBiH uputio šest amandmana, ali ih je ona odbacila.

"Sindikat nije ovlašteni predlagač i ne može govoriti o amandmanima. Bio je ESV na kome je ovaj zakon usvojen bez ijedne primjedbe i obavezao se da će lobirati kod parlamentaraca da on prođe. Toliko o Sindikatu. To što je promijenio mišljenje pa zastupa interese nekih stranaka, to je drugo pitanje i to je njegovo pravo. Što se tiče Zakona o PIO-u – ja sam duboko uvjeren da će proći", rekao je Novalić.

Podsjećamo, Savez samostalnih sindikata održat će u srijedu proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH od 10 do 14 sati, u terminu kada će zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH raspravljati o Zakonu o PIO-u.

SSSBiH je uputio zahtjev predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću da povuče ovaj zakon s dnevnog reda sjednice. U svom zahtjevu ističu kako je zakon apsolutno neprihvatljiv za radnike buduće penzionere, uključujući i borce koji su učestvovali u odbrani BiH, pripadnike Armije RBiH i HVO-a.