Predložili amandmane
84

Sindikalisti sutra protestuju ispred Parlamenta FBiH, traže povlačenje Zakona o PIO-u

Piše: M. N.
Protesti SSSBiH zbog Zakona o radu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protesti SSSBiH zbog Zakona o radu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Savez samostalnih sindikata (SSSBiH) održat će u srijedu proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH od 10 do 14 sati, u terminu kada će zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH raspravljati o Zakonu o PIO-u.

SSSBiH je uputio zahtjev predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću da povuče ovaj zakon s dnevnog reda sjednice. U svom zahtjevu ističu kako je zakon apsolutno neprihvatljiv za radnike buduće penzionere, uključujući i borce koji su učestvovali u odbrani BiH, Armije RBiH i HVO-a.

Prijedlog su uputili nakon, kako su kazali, dugotrajne i iscrpne analize Prijedloga zakona o PIO-u te su utvrdili amandmane koji bi doveli do najpravednijih rješenja za radnike i penzionere.

"Budući da se radi o zakonu koji je poslije Zakona o radu jedan od krucijalnih zakona za radnike, a samim tim i sindikat u ime tih radnika, od vas kao predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSFBiH tražimo da Prijedlog zakona o PIO-u u narednim sjednicama ne uvrštavate na dnevni red te da ga vratite u javnu raspravu", stoji u zahtjevu.

Podsjetili su da su zahtjev za povlačenje ovog zakona iz parlamentarne procedure uputili i premijeru FBiH Fadilu Novaliću te da traže dijalog kroz koji bi se razmotrio tekst zakona i amandmani SSSBiH.

Na ranije održanoj konferenciji za novinare predsjednik SSBiH Ismet Bajramović istakao je kako će penzije, prema njihovim računicama, biti manje za 20 posto. Istakao je da je cilj ovakvog zakona spriječiti prijevremeni odlazak u penziju na način da će borcima radnicima za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju (odlazak prije 62., odnosno 65. godine) penzija biti smanjena za četiri posto te će im biti smanjeni i bodovi za svaku godinu učešća u OSBiH (ARBiH i HVO) pa će umjesto jednog boda na te godine imati samo pola boda.

Rečeno je i to kako će se ovim novim zakonom zadržati penzije od 326 KM, koje ima skoro 60 posto penzionera, a osobe koje rade u realnom sektoru neće imati penziju veću od 414 KM, jer prema računici s efektivnim radom od 40 godina i minimalnim uplatama staža mogu ostvariti penziju od 300 i nešto KM, a vlasti će na to dodati razliku do 414 KM.