"Cilj je oslabiti državu"
233

Izetbegović presudu Novaliću nazvao nepravednom: "Reducira se snaga bh. patriota"

A. L.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović stao je još jednom u odbranu bivšeg premijera Federacije Fadila Novalića koji se u četvrtak navečer javio u državni zatvor kako bi počeo služenje kazne zbog presude u predmetu "Respiratori".
Kako kaže Izetbegović, Novalićev odlazak u zatvor trebalo bi biti zadovoljenje pravde, ali umjesto toga dobili smo "nepravdu na djelu."

"Većini javnosti, pogotovo stručnoj pravničkoj, postaje sve jasnije da je u zatvor poslan nedužan čovjek koji je osuđen u montiranom pravosudno-medijskom procesu. Kada se nedužnim ljudima čini nepravda, ne smijemo šutjeti. Nasilje i nepravda se šire i ne zaustavljaju se šutnjom", kazao je Izetbegović.

Kako je dodao, Novalić je samo posljednja u nizu žrtava "instrumentaliziranog dijela pravosuđa, koje umjesto primjene zakona jednako na sve, pravosudni sistem koristi selektivno kako bi se po nalozima inetresnih grupa, proganjali ljudi koji im smetaju."

"Montiranim optužnicama, presudama i medijskim hajkama, od kojih gotovo da nije pošteđen nijedan general, komandant, privrednik ili političar koji je dokazao sposobnost da štiti i vodi narod, planski i sistematski se reducira snaga bh. patriota. Nije prvi put da gledamo takve scenarije u kojima su se uklanjali sposobni, da bi se nametnuli poslušni. Takvih slučajeva je bilo i prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u kratkim periodima nakon toga", kaže on.

Tvrdi da su se takvi scenariji u pravilu pisali izvan Bosne i Hercegovine, a da su provođeni u Sarajevu "sa ovdašnjim poslušnicima."

"Cilj je uvijek bio isti: oslabiti državu Bosnu i Hercegovinu i smanjiti utjecaj bošnjačkog političkog faktora, posebno onog sa muslimanskom komponentnom. Zato se nepravda učinjena Fadilu Novaliću ne tiče samo njega i njegove porodice, već svakoga od nas. Novalićev advokatski tim nastavlja pravnu borbu i ona će trajati dok god postoje instance koje mogu osporiti politički montiranu presudu. Od borbe za istinu i pravdu nikada nismo odustajali. Nećemo ni sada jer od nje ovisi naša sloboda i naš opstanak. Prije ili kasnije, istina uvijek pobijedi. U to smo se u posljednjim decenijama zorno uvjerili", zaključio je Izetbegović.