BiH
41

Novalić: DF neće gledati film u kojem ja smjenjujem njihove ministre

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Današnja sjednica Vlade Federacije BiH, kako je rekao premijer Novalić, bila je reformska i proevropska. Od šest tačaka dnevnog reda, pet njih se odnosilo na ekonomske reforme i agendu koja se potpisuje ovog četvrtka.

Novalić je rekao da mu je žao što današnjoj sjednici, koja je bila tematska, nisu prisustvovali i ministri iz DF-a.

“Šteta je jer je današnja sjednica bila reformska a nisu došli oni koji se zaklinju u reforme. To je za čuđenje, ali su danas poslali samo zahtjev da se smijeni jedan direktor koji je imenovan 18. 03. 2015. od strane Nikšićeve vlade. Ja se čudim tim disonancijama, i ne znam kako će naš partner u vlasti objasniti neprisustvovanje sjednici”, rekao je premijer Novalić.

On smatra da je pitanje DF-a je jednako teško kao i pitanje HDZ-a prije nekoliko sedmica i proizvodi isti efekt.

“HDZ BiH smo nekako vratili i ja se nadam da će se i DF vratiti. Ja ih stvarno pozivam da se vrate konstruktivnom radu i reformama”, kaže Novalić.

Premijer očekuje da se DF vrati te poručuje da ih neće smijeniti.

“Ja ih ne želim, odnosno ne mogu ih smjenjivati jer ih ja nisam ni doveo u vladu. Ja sam također neki njihov izbor kao predsjedavajući vlade i oni neće gledati film u kome ih ja smjenjujem. S druge strane, radi se o koaliciji koja je dogovorila da je ovo sastav Vlade FBiH. Može se otvoriti pitanje nove koalicije, ali to nije na nama”, kaže Novalić koji dodaje da ministre može smijeniti njihov predsjednik stranke.

Premijer ne zna da li ministri iz DF-a dolaze na posao, ali kaže da ima dobru komunikaciju sa svima osim sa ministrom Reufom Bajrovićem.

“Centri odlučivanja su malo pomaknuti izvan Vlade FBiH. Mi s njima razgovaramo, ali ne možemo doći do ministra Bajrovića koji ima taj svoj neki film”, dodaje Novalić.

Novalić kaže da će smjenu potpisati samo ako unutar koalicije “padne dogovor” da postoji neka nova koalicija.

Premijer je još jednom pozvao DF da se vrate na sjednice i da se odluče jesu li opozicija ili su dio vlasti.