SBiH u Blagaju
0

"Novac se troši u duplim institucijama"

Sarajevo-x.com
U prepunoj sali Doma kulture u Blagaju održan je veliki predizborni skup Stranke za BiH za Gradsko područje Jugoistok.

Kandidat Stranke za BiH na listi za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Arif Jelovac govorio je o sprečavanju majorizacije i preglasavanja pripadnika bilo kojeg naroda u tom kantonu. Naveo je i doprinos SBiH u otklanjanju debalansa unutar MUP-a HNK-a izoborom komesara policije iz reda nehrvata, čime su stvoreni bolji bezbjedonosni uslovi na području kantona.

Kritikovao je način raspodjele sredstava iz budžeta kantona, akcentirajući da većina novca ide na paralelizme i duple institucije. Osvrnuo se i na štetnost Zakona o privatizaciji iz 1998. godine, na šta je Stranka za BiH upozoravala od samog početka, a koji je jedan od glavnih uzroka ovolike nezaposlenosti. Kritikovao je i nedonošenje zakona o visokom obrazovanju u HNK-a zbog toga što hrvatsko Sveučilište u Mostaru traži autonomiju izvan autonomije.

Kazao je i da 15 miliona maraka je predviđeno namjenskih sredstava iz Budžeta za puteve, od čega se može godišnje graditi 100 kilometara puta, ali neke stranke nažalost samo dio tog novca koriste uoči izbora za krpljenje rupa. Nosilac liste za Predstavnički dom PSBiH, Veldin Ovčina pozvao je građane da dobro razmisle kad stanu pred glasačke kutije, jer Stranka za BiH nudi mlade, stručne i obrazovane kadrove, predvođene predsjednikom dr. Harisom Silajdžićem dokazanim patriotom.