Stranka za BiH u Stocu
0

FOTO / "Hoćemo jaku lokalnu zajednicu i jak Stolac"

FENA
Predizborni skup Stranke za Bosnu i Hercegovinu održan je sinoć u Stocu na kojem su predstavljeni kandidati stranke za sve nivoe vlasti s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćeno je iz te stranke.

Kandidatkinja na listi za Skupštinu HNK Snježana Milavić je najavila da će se SBiH, ukoliko dobije povjerenje birača, boriti da svaka žena dobije porodiljsko bolovanje u HNK, jer jedino ovaj kanton to nema. Akcentirala je i da se SBiH zalaže da sve žene, sa napunjenih 65 godina, bez obzira na radni staž, dobiju penziju. SBIH zna, dodala je, gdje će i kako novac za te potrebe namaknuti.

Aktuelni predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK i kandidat za kantonalnu Skupštinu Arif Jelovac naglasio je u svom obraćanju prisutnima kako je teško govoriti u Stocu, jer je u Stocu život težak, te da se u tom gradu gaze sva ljudska prava u 21. stoljeću.
"Nećemo mi nikakvu unitarnu BiH. Mi hoćemo BiH, decentraliziranu na pet ekonomskih, a ne nacionalnih regija. Mi hoćemo jaku lokalnu zajednicu, Stolac, da ima svoju samoupravu i da u Stocu svi vi podjednako odlučujete", naglasio je Jelovac.

Nosilac liste za Skupštinu HNK Safet Omerović kazao je da je SBiH dosljedni borac za državu.

"I danas, u jeku predizborne kampanje, kada se lideri stranaka i kandidati ne smiruju, idu od skupa do skupa, predsjednik SBIH, Haris Silajdžić u UN-u brani BiH", podsjetio je Omerović.

Istakao je kako je neizdrživo da je u Stocu zdravstvo podijeljeno, te da jedna od zdravstvenih ustanova jedva preživljava, a druga je dobro situirana. Naglasio je kako u tom pitanju SBIH nije imala dovoljno uticaja, te je dodao da će SBIH, ako joj birači poklone povjerenje, sigurno ujediniti zdravstvene institucije u Stocu, kako bi građani imali puna prava na zdravstvenu zaštitu.

Skupu se obratio i generalni sekretar Stranke za BiH Zenan Šabanac koji je poručio da će SBiH učiniti sve da građani Stoca imaju jednaka prava, a posebno u obrazovanju i zapošljavanju.