BiH
52

Nova zgrada, garaže i plato: Predstavljeno rješenje za spornu zgradu na Grbavici

Piše: I. P.
Problem stanara zgrade Grbavička 62-68 koja se nalazi na trasi planirane Južne longitudinale moći će se početi rješavati kada Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvoji Odluku o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta "Grbavička".

Ovo je za Klix.ba rekao Drago Ivanović, pomoćnik direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te dodao da je Općinsko vijeće Novo Sarajevo 28. aprila usvojilo Zaključak o usvajanju Projektnog programa za izradu Urbanističkog projekta (UP) Grbavička, koji je izradio Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

"Javna rasprava o tom Projektnom programu je održana 25. maja 2015. godine u prostorijama MZ Grbavica, a građani su tada i u ostavljenom roku mogli dostaviti primjedbe na Program. Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je, uvažavajući primjedbe stanara, izradio Nacrt Odluke o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta UP Grbavička, koji je Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo 30. septembra 2015. godine", rekao je Ivanović.

Nacrt Odluke o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Grbavička stavljen je na javni uvid od 1. do 30. oktobra 2015. godine od 9:00 do 16:00 sati u "Centru za dozvole", Šalter sala Općine Novo Sarajevo.

Nova zgrada sastojala bi se od tri lamele u kojima bi bila smještena po tri stana na svakom od osam spratova. Nacrt predviđa dvije podzemne garaže na dva nivoa, jednu ispod, a drugu istočno od buduće zgrade uz koju je predviđen lift za automobile. Sama stambena zgrada prostirala bi se desetak metara južnije od postojećeg objekta, a iza nje je predviđen plato.

Termin o održavanju Javne rasprave o Nacrtu odluke o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Grbavička odredit će Općina u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a nakon isteka roka od 30 dana javnog uvida.

"Ukoliko stanari ne budu imali primjedbi na Nacrt Odluke, ista, samo u formi Odluke o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Grbavička, bit će proslijeđena Općinskom vijeću Novo Sarajevo na usvajanje i potom će se objaviti u Službenim novinama Kantona Sarajevo", objašnjeno je iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Oni očekuju da će Vlada KS putem Ministarstva saobraćaja zadužiti Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo da vodi aktivnosti na osiguravanju projektne dokumentacije radi izgradnje zamjenskog objekta, dozvole za gradnju, da obavlja implementaciju izgradnje zamjenskog objekta i potom rušenje starog, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sa stanarima Grbavičke 62-68.

"Takav Zaključak Vlada KS će moći donijeti tek kada Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvoji Odluku o usvajanju i provođenju UP Grbavička, otprilike tek za 2-3 mjeseca", zaključeno je iz Zavoda.

Podsjećamo, s obzirom na probleme vezane za spornu stambenu zgradu na spoju ulica Zvornička i Hamdije Čemerlića, modernizacija Južne longitudinale neće biti nastavljena od spomenute "T" raskrsnice, već će se preskočiti 300 metara ceste koja će za obnovu i proširenje sačekati rješenje situacije. Prošle godine rušenje je najavljeno za proljeće 2015.