BiH
22

Općina negira da je mijenjan regulacioni plan, "inat zgrada" na Dobrinji će imati izlaz

Piše: I. P.
Nakon što je aktueliziran problem stanara zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja, a koja se nalazi uz buduću A transverzalu, Općina Novi Grad je izašla sa prijedlogom rješenja i svojim pogledom na cjelokupni problem.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Iz Općine navode kako je načelnik Semir Efendić prošle sedmice održao sastanak sa građanima, koji su mu iznijeli primjedbe na projekat čija je realizacija u toku.

"Na sastanku je dogovoreno da će Općina zajedno sa ostalim subjektima, učesnicima u ovom projektu, a prije svega sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo, koja implementira ovaj projekat, pokušati naći rješenje koje bi za građane, odnosno stanare navedene zgrade bilo povoljnije", kažu iz Općine Novi Grad za Klix.ba

U ranijem razgovoru za Klix.ba, pojedini stanari su izrazili stav kako je regulacioni plan za područje oko zgrade naknadno mijenjan te da je isti usvojen nakon gradnje i useljenja u zgradu bez konsultacija ili znanja građana. Prema prethodnom planu, tvrde pojedini stanari, cesta je trebala biti uža i prihvatljivija.

Ipak, Općina negira da plan sa užom cestom postoji te ističe kako se A transverzala gradi u skladu sa Regulacionim planom "Dobrinja", odnosno u skladu sa urbanističkim planom Grada Sarajeva donesenim 1986. godine.

"Nisu tačni navodi da je nekada bila planirana izgradnja saobraćajnice manjih gabarita. Saobraćajnica se gradi u skladu sa RP 'Dobrinja' usvojenim 2006. godine, ali je i ranijim planovima bila planirana izgradnja takve saobraćajnice. Za izgradnju saobraćajnice izdata je građevinska dozvola i imovinsko-pravni odnosi su riješeni, tako da je gradnja saobraćajnice potpuno legalna", ističu iz Općine.

Kada je riječ o primjedbi građana da je saobraćajnica suviše blizu objektu u kojem stanuju, Općina smatra kako je ključna činjenica da pokraj zgrade neće biti saobraćajnica već „zaštitni pojas sapobraćajnice širine blizu deset metara“.

Lako je pretpostaviti da terminologija u ovom slučaju za stanare ne predstavlja problem te da je sasvim nebitno šta će biti iza zida koji će onemogućiti prilaz zgradi.

Kada je u pitanju spomenuti zid kao ključ problema, nadležni iz Općine smatraju kako je prilaz zgradi ionako sa druge strane objekta gdje trenutno postoji protivpožarni put koji će se moći koristiti nakon izgradnje ceste.

"S obzirom na to da je Regulacionim planom prilaz toj zgradi planiran s druge strane, Direkcija cesta KS-a preula je obavezu da taj prilaz izvede na način kako je i planiran RP. Na taj način stanovnicima će se omogućiti kvalitetan pristup raskrsnici koja će biti semaforizirana, a udaljena je svega stotinjak metara od njihove zgrade. Za stanare navedene zgrade povoljnije je da ulaze na raskrsnici nego pored same zgrade, jer će time imati mogućnost i desnog i lijevog skretanja, što direktnim priključkom na A-transverzali ne bi bilo moguće", kažu iz Općine.