Dragan Čović
0

"Nova vlast na nivou BiH tek u februaru"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da vlast na nivou BiH neće biti formirana prije februara ili marta, a da Republika Srpska ima sve instrumente da vlast formira do kraja novembra.

"Odnosi koji su stvoreni od izbora do danas ukazuju da vlast neće moći biti formirana prije februara ili marta", rekao je Čović, dodajući da je o tome razgovarao i sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Čović je danas u Banjoj Luci, poslije sastanka sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, rekao da ovoj stranci, koja je na opštim izborima dobila najviše glasova Hrvata u Federaciji BiH, pripada pravo da kandiduje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ističući da je to "džentlmenski dogovor koji u BiH traje već desetak godina".

Lider HDZ BiH smatra  da je jedino legitimno da Hrvat bude na čelu Vijeća ministara BiH, a da to nikako neće biti lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

"Lagumdžija je, koliko mi je poznato, već odustao od mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara. Učinio je ustupak i sada ima nekog drugog za tu funkciju. On dobro razumije da će na toj dužnosti biti neko iz HDZ-a, jer je to jedino legitimno za BiH, a sve drugo bilo bi previše", rekao je Čović.

On je rekao da HDZ želi da nastavi saradnju sa SNSD-om i da predstoji dosta zajedničkog posla, "poput prijedloga za izmjene Izbornog zakona, koji je postao prepreka normalnom funkcionisanju BiH". 

"Ovako složen sistem, od zatvorenih lista u kojima je bilo puno spekulacija moramo odmah promijeniti ne čekajući nove izbore", dodao je Čović.
Čović smatra da su oni koji su birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH željeli da formiraju i preuzmu Dom naroda, poručivši im da to neće uspjeti.

Lider HDZ-a BiH rekao je da je zadovoljan izbornim rezultatom stranke i da to nameće obavezu da se pozovu i druge stranke da zajedno implementiraju rezultat, kako bi se izbjegao izborni inženjering, kao što se to desilo sa Željkom Komšićem.

Čović je dodao da će razgovori sa hrvatskim strankama biti završeni iduće sedmice, a da slijede razgovori i sa predstavnicima vlasti Hrvatske, ali i bošnjačkim partijama, radi stabilnosti u BiH.