Dragan Čović
0

"Za dvije godine ponovno opći izbori u BiH"

FENA
Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je realno da se za dvije godine ponovno održe opći izbori u BiH.

"Bilo bi realno da se uz lokalne izbore naprave i opći, jer se BiH u iduće dvije godine mora vidno transformirati kao država. Nema nikave šanse za napredak BiH na ovakav način, po ustavu kakav je sada", poručio je Čović iz izbornog stožera svoje stranke u Mostaru nakon objavljivanja prvih neslužbenih rezultata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

"Mi nemamo što za očekivati, već brzo nakon ovih izbora napraviti dogovor da krenemo u ustavne promjene i da nađemo rješenja koja će osigurati apsolutnu jednakost Hrvata, Bošnjaka i Srba, a sve kako bi stvorili jednu racionalnu državu koja ima šanse za svoju budućnost", kazao je Čović, te ponovio kako duboko vjeruje da će za dvije godine BiH imati nove opće izbore, ali po novom ustavnom rješenju.

Čović se osvrnuo i na rezultate za Predsjedništvo BiH te ponovio kako Komšić s 300 000 osvojenih glasova ne može predstavljati hrvatski narod, te da je BiH nakon ovih izbora dobila bošnjačkog i srpskog člana Predsjedništva, te člana Predsjedništva iz reda ostalih.

Što se tiče izbornih rezultata, predsjednik HDZ-a BiH je kazao kako je sigurno da uvjerljivo vode u svim županijama gdje su Hrvati većina.

"Ti su rezultati na tragu naših očekivanja i onih brojki koje smo nudili javnosti", kazao je Čović već u ranijoj izjavi danoj nakon objave prvih neslužbenih rezultata za Predsjedništvo BiH. Tada je spomenuo i kako se javlja iz Doma HDZ-a BiH u Mostaru, grada prijestolnice buduće hrvatske federalne jedinice BiH.

Što se tiče budućih partnera kod uspostavljanja vlasti na državnoj i entitetskoj razini, Čović je kazao kako od ranije imaju dogovor sa SNSD-om na državnoj razini, a da su na federalnoj razini razgovarali sa svim strankama.

"Ne vidim razloga da se ne dogovorimo s bošnjačkim strankama koje budu imale većinu u Federaciji BiH", kazao je Čović.