|

FOTO
/
Čović i Radončić "istih ili izbalansiranih stajališta"

Čović i Radončić "istih ili izbalansiranih stajališta"
0
F
FENA
13.12.2010. u 15:10
30
komentara
0

dijeljenja
Delegacije Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), predvođene predsjednciima Fahrudinom Radončićem i Draganom Čovićem, iskazale su na današnjim razgovorima u Sarajevu interes da se vlast u BiH konstituira što prije.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Prema riječima predsjednika SBB BiH, nova vlast treba da bude okrenuta razvoju, unutarnjem suživotu na "najmudriji način" i evropskim integracijama.

Dvije stranke su također saglasne da se prilikom konstituiranja vlasti poštuje izborna volja sva tri bh. naroda, ali su iz SBB-a potencirali i to da treba poštivati volju građana za promjenama, naveo je Radončić.

Predsjednik HDZ BiH Čović je istaknuo da dvije stranke o većini aktuelnih pitanja imaju identična ili prilično izbalansirana stajališta.

On smatra da nije dobro nastaviti sa razgovorima na način na koji su se vodili do danas.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Mislim da je bilo dovoljno sondiranja terena i da, uvažavajući volju glasača, trebamo naći snage i načina da napravimo izvršnu vlast", kazao je Čović.

On naglašava da bi vlast na svim nivoima trebalo da bude uspostavljena na istom načelu, od kantona do države, kako bi se što prije krenulo u rješavanje životnih pitanja.

"Uvjeren sam da ne smijemo upasti u zamku da naredne mjesece izgubimo u jednom razvodnjavanju. Danas vrlo dobro znamo šta koja politička opcija misli, tako da ne vidim veliku prepreku da napravimo jedan sažetak zajedničkog promišljanja o budućnosti BiH i što prije krenemo sa implementacijom izbornih rezultata", rekao je Čović.

Upitan da li bi u koaliciji više volio Radončića i predsjednika SDA Sulejmana Tihića, predsjednik HDZ BiH se izjasnio protiv pitanja koja nekoga isključuju.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Glasači su kazali svoje. Kao što niko nema pravo eliminirati HDZ BiH, koja je dobila 62 posto potpore hrvatskog biračkog tijela, na isti način se trebamo odnositi prema strankama koje su dobile potporu ostalih građana u BiH. Bio bih presretan kada bi ta naša koalicija ili partnerstvo imalo snažnu potporu koja osigurava ustavne promjene i sva druga pitanja", kaže Čović.

Međutim, Čović insistira da položaj predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada HDZ BiH kao stranci koja je osvojila najviše glasova hrvatskih birača, a upitan da li bi se on prihvatio tog položaja, rekao je da je "najmanji problem ko će to biti".

On je zabranu koju mu je OHR izrekao na obavljanje izvršnih funkcija ocijenio apsurdnom, ali je poručio da nije osoba koja bi sjedila na mjestu predsjedavajućeg bez podrške u druga dva naroda, jer bi u tom slučaju bio "osuđen na propast".

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Istaknuo je i da vlast bez HDZ BiH nema smisla, premda se tehnički može sastaviti i najavio je da će se veoma brzo, možda već danas sastati sa predsjednikom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom, jer je "vrijeme da se sjedne i konačno dogovorimo".

Radončić također smatra da prilikom izbora novog predsjedavajućeg Vijeća ministara treba poštovati džentlmenski dogovor da to bude predstavnik rrvatskog naroda.

"Ako se ide logikom da mandatara daje najjača stranka, onda to znači da će on u 90 posto slučajeva biti Bošnjak, što nije u duhu BiH", kaže Radončić.

Upitan da li će SBB BiH biti u vlasti ili u opoziciji, Radončić kaže da to zavisi od mnogo faktora, prvenstveno od programa, a ne samo od matematike.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...