Sulejman Tihić
0

"SDA ostvarila većinu postavljenih ciljeva"

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Stranka demokratske akcije (SDA) ostvarila je većinu postavljenih ciljeva: Bakir Izetbegović je član Predsjedništva BiH, a prema podacima kojima raspolažemo Šefket Hafizović bit će potpredsjednik RS-a, kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Istakao je da je SDA najjača probosanska stranka u RS-u te, iz više razloga, druga stranka po broju glasova u FBiH.

"Nismo uspjeli realizirati sve postavljene ciljeve zbog percepcije javnosti o odgovornosti za stanje u zemlji, ekonomske krize, nezadovoljstva određene populacije, a doprinos svemu ovome dali su i određeni mediji koji su pokušavali da odgovornost za stanje u zemlji prebace isključivo na SDA", kazao je Tihić.

Dodao je da je SDA učinila sve, vodila pozitivnu kampanju te da su birači prepoznali vrijednost politike dijaloga i razuma, politike "korak po korak, ali stalno naprijed" koju vodi ova stranka.

Bakir Izetbegović je u obraćanju predstavnicima medija zahvalio biračima, porodici i stranci koja je, rekao je, u potpunosti stala uz njega kao i medijima koji su mu pružili šansu da kaže šta ima.

"Ostajem pri onome što sam govorio u predizbornom ciklusu: Predsjedništvo BiH mora postati istinski vrh izvršne vlasti, predstavljati zemlju na pravi način, popraviti njen imidž i biti inicijator svih bitnih procesa", pojasnio je Izetbegović.

Smatra da će novi saziv Predsjedništva BiH funkcionirati "nešto bolje nego prethodni" i to zbog toga što je spreman, dijalogom i politikom ispružene ruke, djelovati u Predsjedništvu BiH.

"Moramo odustati od "inat politike", da jedni drugima pokazujemo da neće biti onako kako onaj drugi želi. Niko normalan ne želi novu krizu i crne scenarije ni zaustavljanje ulaska kapitala i investicija u BiH. Želimo bolji život", rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara kako će sve ovo postići uz Nebojšu Radmanovića u Predsjedništvu BiH, Izetbegović je istakao da će se potruditi da "on bude taj koji će Radmanoviću otvoriti oči ".

"Šta ima jedan član Predsjedništva od zaustavljanja broda u kojem se nalazi i njegov narod? Mi trebamo uploviti u evropsku luku što prije, a to je dobro i za građane u RS-u. Svi smo u istom brodu i ako jedan koči onda svi stojimo, a to nijednom narodu nije u interesu", pojasnio je Izetbegović.

Izetbegović nije želio komentirati pitanje o mandataru Vijeća ministara BiH tek je rekao da će se o tome dogovarati stranke i da je za takvo pitanje još rano.

Istakao je da očekuje snažnu podršku EU, ali i SAD-a u procesu ustavnih promjena te da, u prvom redu, očekuje rješavanje pozicije OHR-a u smislu uspostavljanja mehanizama deblokada koje bi mogle nastupiti kada stranci jednom odu iz BiH.

"Očekujem da Amerikanci dovrše vlastiti projekt, da pomognu BiH", kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju koalicije, Tihić je istakao, da se u svakom trenutku mora voditi računa o bh. složenom ustavnom sistemu.

"Mi smo do sada išli u koalicije s onima s kojima imamo različite programe. Trebamo sačekati konačne izborne rezultate i vidjeti koliko je koja stranka osvojila mandata te što prije početi razgovore o budućim koalicijama kako ovaj vakuum ne bi bio predugačak", rekao je Tihić.