Safet Softić
0

"Nova vlast FBiH neće biti formirana prije januara ili februara"

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Safet Softić, predsjedavajući aktuelnog saziva Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije BiH, smatra da nova zakonodavna i izvršna vlast u Federaciji vjerovatno neće biti konstituirana prije januara ili februara iduće godine.

Mjesec dana po službenom potvrđivanju rezultata općih oktobarskih izbora održanih u Bosni i Hercegovini mogu biti verificirani mandati novoizabranim poslanicima u Predstavničkom domu Federacije i taj nivo se bez većih poteškoća može ubrzo konstituirati nakon verificiranja.

Problem koji Softić predviđa odnosi se na formiranje Doma naroda jer dok ne bude okončano konstituranje svake od deset kantonalnih skupština, iz njih ne mogu biti kandidirani delegati za taj parlamentarni nivo.

To dalje znači da ne mogu biti imenovani ni predsjednik Federacije i njegovi zamjenici a u 'začaranom krugu' formiranja nove vlasti može onda biti i Federalna vlada.

Softić napominje da će brzina formiranja vlasti zavisiti od uspješnosti koalicionih pregovora i napominje da će na osnovu rezultata općih izbora održanih 3. oktobra u Bosni i Hercegovini, dosadašnja opoziciona Socijaldemokratska partija koja je sada dobila duplo više mandata od dosadašnjih u Federalnom parlamentu doći u poziciju da vodi glavnu riječ kod pregovaranja.

Ona će vjerovatno kandidirati mandatara za sastav Federalne vlade, smatra ovaj zvaničnik.

Uoči izbora on je kao predsjedavajući najavio još jedno zasjedanje Predstavničkog doma u aktuelnom sazivu i to će se, prema njegovim riječima desiti 20. oktobra, kada će biti nastavljena nezavršena 33. sjednica i najvjerovatnije biti održana još jedna, vanredna, na zahtjev Federalne vlade.