BiH
0

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 22. novembra

FENA
Konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i zvanično je danas najavljena za 22. novembar u Sarajevu.

Tada bi novoizabrani poslanici trebalo da polože zakletvu nakon verificiranja mandata.

Neizvjesno je, međutim, da li će tog dana biti imenovano i novo rukovodstvo Doma jer je to čin kome treba da prethodi prijedlog nove parlamentarne većine, a ona još nije dogovorena.

Ovu neizvjesnost potvrđuju i izjave Safeta Softića te Marinka Čavare, predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Predstavničkog doma.

Čavara kaže da će novo rukovodstavo biti imenovano kasnije, dok Softić, najavljujući da će novoizabrani poslanici položiti zakletvu 22. novembra, dodaje: "... A da li će sjednica biti prekinuta, vidjećemo".

Što se tiče samog datuma, 22. novembra, koji se iako pri samom isteku ipak uklapa u zakonski rok za konstituiranje ovog nivoa, Softić ga je najavljivao i ranije, a danas je to i službeno dogovoreno na sastanku u njegovom kabinetu sa članovima političkih stranaka koje su na općim oktobarskim izborima u BiH osvojile nove mandate u Predstavničkom domu.

U ovom pripremnom susretu nije bilo riječi o eventualnoj novoj parlamentarnoj većini, izjavili su i Softić i Čavara.

Prema rezultatima općih oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini, Predstavnički dom u Parlamentu Federacije BiH kao najviše predstavničko zakonodavno tijelo s 98 poslaničkih mjesta, u novom mandatu činit će deset političkih subjekata - devet stranaka i jedna koalicija umjesto dosadašnjih 12 subjekata.

Najveći broj novih mandata (28) na izborima je osvojila Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije 23, Savez za bolju budućnost BiH 13, Hrvatska demokratska zajednica BiH 12, Stranka za BiH 9, po pet mandata Narodna stranka "Radom za boljitak" i koalicija HDZ1990 - HSP, a Savez nezavisnih socijaldemokrata, a-SDA i Demokratska narodna zajednica po jedno mjesto.

Dosadašnji četvorogodišnji saziv završava mandat s 12 stranaka i u nešto izmijenjenoj strukturi koja nije značajno uticala da parlamentarnu većinu od početka čine SDA, SBiH, HDZBiH i HDZ1990 te SNSD.