Damir Mašić
0

"SDP neće u nacionalne koalicije"

FENA
Damir Mašić
Damir Mašić
Nakon što je danas u Sarajevu konstituiran novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Damir Mašić, uime Socijaldemokratske partije BiH, koja je osvojila najviše mandata, rekao je novinarima da ta stranka ne želi biti učesnica nikakve eventualne nacionalne parlamentarne koalicije.

Mašić je ponovio da dosadašnji razgovori SDP-a sa Strankom demokratske akcije, koja je druga po broju osvojenih mandata, ne znače da je došlo do načelnog dogovora o formiranju bošnjačkog bloka u Predstavničkom domu.

Pitanje mogućih koalicija, odnosno formiranja parlamentarne većine, u slučaju Predstavničkog doma je aktuelno jer uprkos tome što je njegov novi saziv konstituiran danas, nije izabrano i novo rukovodstvo pošto prijedlog za imenovanje novih rukovodilaca treba da dostavi upravo (parlamentarna) većina.

Aktuelno je još jedno pitanje. U novom sazivu Predstavničkog doma, naime, ima poslanika koji su u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu federalne vlasti bili članovi Federalne vlade, a to su četvorica ministara - Velimir Kunić, Muhidin Alić, Vjekoslav Bevanda i Edin Mušić, pa su novinari predsjednicu Centralne izborne komisije BiH Irenu Hadžiabdić pitali da li je u ovom slučaju riječ o sukobu interesa, s obzirom na to je dosadašnji saziv Vlade još u mandatu, iako u takozvanom tehničkom.

Iz njene izjave proizilazi da ovo pitanje nije stvar Zakona o sukobu interesa već Izbornog zakona BiH te da je moguće više varijacija u pogledu naizgled nespojivih mandata.

Uglavnom, dužnosnici ne mogu istovremeno ostvarivati pripadajuća prava iz oba mandata, poslaničkog i izvršnog, kazala je Hadžiabdić.

Dodala je i da ministar finansija Vjekoslav Bevanda danas nije preuzeo novi, zastupnički mandat, niti je prisustvovao konstituirajućoj sjednici, a Marinko Čavara, njegov stranački kolega iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH objasnio je novinarima Bevandino neprisustvo - spriječenošću.

Na osnovu općih izbora održanih u BiH oktobra ove godine, Predstavnički dom, koji se po definiciji sastoji od 98 poslaničkih mjesta, u novom sazivu će imati devet političkih stranaka i jednu koaliciju umjesto dosadašnjih 12 političkih subjekata.

Socijaldemokratska partija osvojila je 28 mandata, Stranka demokratske akcije 23, Savez za bolju budućnost BiH 13, Hrvatska demokratska zajednica BiH 12, dok je devet mandata pripalo Stranci za BiH.

Narodna stranka "Radom za boljitak" i koalicija HDZ-a 1990 i Hrvatske stranke prava BiH dobile su po pet mandata, dok po jedno mjesto imaju Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i Demokratska narodna zajednica (DNZ).

Današnjoj konstituirajućoj sjednici novog saziva prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i političkog života te predstavnici diplomatskog kora i međunarodne zajednice. Novoizabranim poslanicima čestitao je federalni premijer Mustafa Mujezinović.