|

Parlamentarci se zakleli, "popili po jednu i razgulili"

Parlamentarci se zakleli, "popili po jednu i razgulili"
0
S
Piše: A. Panjeta
30.11.2010. u 14:00
37
komentara
0

dijeljenja
1/10 Novi parlamentarci s gostima (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
2/10 Jednoglasno za prekid sjednice (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
3/10 Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
4/10 Slavuj najavljuje snimanje CD-a sa sevdalinkama (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
5/10 Prijateljska ćaskanja nakon sjednice (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
6/10 Komšić u opuštajućoj atmosferi (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
7/10 Susret prijatelja: Božo Ljubić i Nikola Špirić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
8/10 Borjana Krišto i Fahrudin Radončić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
9/10 Dragan Čović i Rudo Vidović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
10/10 Fotografi i snimatelji stjerani u kut (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Novoizabrani članovi Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na konstituirajućoj sjednici položili su zakletvu, i jednoglasno donijeli prvu odluku u novom sazivu: da se o svemu nastave dogovarati na narednoj sjednici 22. decembra ove godine.
Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice pored polaganja zakletve bili su i izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma i izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

S obzirom da su pregovori stranačkih lidera u toku te da još nije izvjesno koje će stranke formirati većinu u Parlamentu, nije se ni mogao očekivati izbor rukovodećih tijela, te je sjednicom po ranijem dogovoru kao najstariji parlamentarac predsjedavao Adnan Bašić iz Saveza za bolju budućnost.

Sjednici su osim novih parlamentaraca prisustvovali i lideri političkih partija, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, visoki predstavnik za BiH Valentin Insko, ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon...

Formiranje koalicije koja će činiti novu vlast još nije izvjesno, a niko nije želio govoriti o konkretnim mogućnostima. Najviše su se spominjale floskule „realno je očekivati“, „otvorene su sve mogućnosti“, „pregovori su se intenzivirali“, a svi očekuju da će se sve znati već do naredne sjednice 22. decembra, kada bi parlamentarci koji će nakon današnje konstituirajuće sjednice početi dobijati i platu za svoj (ne)rad, trebali početi da rade na svemu o čemu se sada priča, i šta su obećavali tokom predizborne kampanje. Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je kako od nove vlasti očekuje da radi brzo, odgovorno i da bude funkcionalna.

Nakon sjednice, novi parlamentarci i gosti družili su se uz grickalice, pokoje piće i laganije teme. Tako je novi-stari poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj Komšiću i Bašiću najavio da planira izdati CD na kojem će pjevati bosanske sevdalinke.

„Ako Fahro (Radončić op.a.) stane iza mene, prodaću 100 hiljada primjeraka!“, samouvjeren je bio Slavuj.

Od ukupno 42 mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH osvojile su po osam mandata.

Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je sedam mandata, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Srpska demokratska stranka (SDS) po četiri, Hrvatska demokratska zajednica BiH tri, Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH te Stranka za BiH po dva, dok su po jedan mandat osvojile Demokratska narodna zajednica BiH, Narodna stranka Radom za boljitak, Demokratski narodni savez i Partija demokratskog progresa.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...