Stranke se slažu
0

Federacija bez nove vlasti do nove godine

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH vjerovatno neće biti formirana prije januara ili februara naredne godine zbog konstituisanja kantonalnih skupština iz kojih se biraju delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH, rečeno je Srni u najjačim političkim partijama u FBiH.

Funkcioner HDZ-a BiH Ivo Miro Jović kaže da je formiranje vlasti u FBiH spor proces, te da nije problem u razlikama između političkih partija koliko u loše uređenom entitetu.

"Sigurno je da konstituisanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH neće biti veliki problem. Međutim, problem postoji kod formiranja Doma naroda FBiH od kojeg zavisi imenovanje predsjednika i potpredsjednika FBiH, kao i mandatara za sastav nove vlade FBiH", rekao je Jović Srni.

On je istakao da je HDZ-BiH kao pobjednik opštih izbora, demokratska i evropska partija u poziciji da učestvuje u vlasti u FBiH.

"Kada je riječ o koalicijama, u FBiH mora se voditi računa o tome da koalicija mora biti stabilna i da može preuzeti svu odgovornost u naredne četiri godine. HDZ BiH će sigurno ići u koaliciju sa političkim partijama koje su odgovorne i koje žele preuzeti ozbiljno vođenje FBiH u narednom periodu", rekao je Jović. 

Portparol SDA Salmir Kaplan rekao je Srni da od konstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH zavisi kada će biti izabrani predsjednik i potpredsjednici FBiH, kao i imenovanje mandatara za sastav nove vlade FBiH.

"Kod formiranja izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH postoji problem, jer može doći do opstrukcija, odnosno kočenja tog procesa. Mi ćemo raditi na tome da se vlast u FBiH formira što prije kako bi se mogla uhvatiti u koštac sa postojećim problemima", istakao je Kaplan.
On je naglasio da je SDA spremna da na nivou FBiH sarađuje sa SDP-om BiH, HDZ-om BiH i HDZ-om 1990, podvukavši da ne dolazi u obzir saradnja sa Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Portparol SDP-a BiH Damir Mašić ocijenio je da je teško prognozirati kada bi mogla biti formirana  izvršna i zakonodavna vlast u FBiH.

"Svi kantoni moraju završiti posao kako bi se konstituisao Dom naroda Parlamenta FBiH. Nakon tog procesa može se govoriti o konstituisanju vlasti u FBiH",  rekao je Mašić.

Prema njegovim riječima, SDP BiH će ići u koaliciju sa onim strankama koje će prihvatiti da se na osnovu konkretnog programa formira parlamentarna većina.

"U koaliciju ćemo ići sa političkim partijama koje su spremne da rade na realizaciji programa oko kojeg će se formirati vlast u FBiH. Za SDP BiH ne postoje poželjne i nepoželjne političke partije, a razgovori koji će uslijediti pokazaće ko je spreman raditi na određenim programima kojima bi se omogućilo efikasno funkcionisanje vlasti", dodao je Mašić.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH konstitutivnu sjednicu trebalo bi da održi   22. novembra ove godine.
 Prema potvrđenim izbornim rezultatima Centralne izborne komisije BiH (CIK) za Parlament Federacije BiH SDP BiH osvojio je 28 mandata, SDA 23 mandata, Savez za bolju budućnost BiH 13 mandata, a HDZ BiH 12 mandata.