BiH
370

Nova ljubav u Pionirskoj dolini: Klokan se ne razdvaja od ženke

Klix.ba
Nove životinje (klokani, alpaka, mara i guanaka) koje su prije dva mjeseca stigle u sarajevsku Pionirsku dolinu dobro su se adaptirale na nove životne prostore, njihovo zdravstveno stanje je dobro, a privikavanje na novo životno okruženje proteklo je zadovoljavajućom dinamikom, saopćeno je iz preduzeća Park.
Period od dva mjeseca za klokana koji od juna ima novo društvo i to dvije ženke, bio je dovoljan i da se zaljubi, jer ako je suditi prema vremenu koje provodi uz jednu od novopristiglih ženki, može se reći da je Pionirska dolina mjesto nove ljubavi.

Naime, tokom boravka ovih životinja u ograđenom prostoru svoje nastambe tokom dana mužjak nastoji što više biti u društvu jedne od ženki, dok druga nije zainteresirana za "društvo".

Prema riječima veterinara Vedada Škapura, to i nije neobično, jer klokan i ženka, koji dan provedu u zajedničkom druženju, dovoljno su stari da imaju potomke, dok je druga ženka mlada i ima svega 1,5 godinu.

"Kompanije donatori Revelique Cosmetics iz Austrije i Ovnak/CM iz Viteza, te Chapter 4, upravo ponukani tužnom pričom mužjaka klokana, koji je nakon nemilog događaja od prošle godine ostao sam, pomogle su da isti dobije društvo, što se pokazalo najboljim potezom. Od prvog dana od kada su zajedno mužjak i starija ženka uglavnom su zajedno, što je uobičajena pojava s obzirom na njihovu starost, dok je druga ženka izuzetno mlada. Zajedno sa donatorima potrudili smo se da im osiguramo sve uslove, tako da narednih godina možemo očekivati i mlade, što će nas posebno usrećiti", kaže Škapur.

Klokani, ali i mare, alpake i guanako dobro podnose i visoke temperature ovog ljeta, a kao i ostale životinje u zoo vrtu drže se slobodnim u svojim životnim prostorima i bilo kakva vrsta sputavanja tokom ljeta za njih ne bi bila dobra. Uz svakodnevnu brigu i njegu naše veterinarske službe, zadatak uposlenika Pionirske doline je da osiguraju dovoljne količine pitke vode, što kvalitetniju ishranu, te što manje uznemiravanja, a jelovnici svih životinja su prilagođeni ljetnom godišnjem dobu što podrazumijeva lakšu, češću i svježu ishranu, saopćeno je iz Parka.

Svako novo dešavanje, kojih tokom godine, shodno mogućnostima, preduzeća Park i Pionirska dolina nastoje da bude što više, pogotovo kada su u pitanju nove životinjske vrste građani posjetioci prepoznaju, pa tako i bez obzira na više temperature, koje ovih dana vladaju u našem gradu, nastoje iskoristiti da provedu u ugodnom i hortikulturno uređenom ambijentu Pionirske doline, izolovanom od uobičajene gradske vreve. Upravo nabavka novih životinja i obogaćivanje sadržaja u narednom periodu su bili i tema današnjeg sastanka Adnana Burazerovića iz Chapter 4 i Esada Tajića, upravnika Pionirske doline.